Vær beredt: Fluerne er på vej
Det er snart sæson for fluer – og det vil ifølge Fjordland være en rigtig god idé at komme flueplagen i forkøbet, som ellers kan koste på mælk, tilvækst og øget smittespredning.

Biologisk bekæmpelse af flueyngel kan for eksempel ske i form af snyltehvepse, som der er i den hvide bøtte på billedet. Arkivfoto: Line Brusgaard
Det er ikke alene stressende for dyr og ansatte at være omgivet af irriterende fluer. Fluer kan koste både mælk, tilvækst og være årsag til spredning af smitte internt på bedriften og til nabogårde med for eksempel salmonella, fluemastitis og den smitsomme øjenbetændelse pink eye. Det slår kvægrådgivningen fra Fjordland fast på deres hjemmeside.
De gør desuden opmærksom på, at man som ejer af et husdyrbrug er forpligtiget til, i henhold til Lov om miljøgodkendelse med videre af husdyrbrug, at forebygge og begrænse fluegener.
Én flue lægger flere hundrede æg
Den mest almindelige flue i stalden er stuefluen – også kaldet staldfluen. Udover stuefluen findes stikfluen, som stikker og suger blod, hvilket ifølge Fjordland er til voldsom gene og ubehag for dyret, da fluens stik er ret kraftigt.
De peger på, at fluerne lægger deres æg på flydelaget i gyllekanaler, i dybstrøelsen og på steder med urenheder og foderrester. En enkelt flue kan lægge flere hundrede æg i sit korte liv, og æggene klækkes i løbet af en til to uger. Derfor går det stærkt, når først sæsonen er startet.
Fluesæsonen er blevet længere
Ifølge Fjordland befinder omkring 85 procent af fluepopulationen – og dermed 85 procent af problemet – sig i møget og gyllen, mens de resterende 15 procent udgøres af de voksne fluer.
De understreger, at når først fluetrykket er højt, er det både dyrt og besværligt at få bugt med fluerne. Deres anbefaling er derfor, at man allerede i marts/april sætter ind med at bekæmpe ynglen – og de gør i den forbindelse opmærksom på, at sæsonen for fluer blevet længere i forhold til tidligere som følge af det mildere klima.
Overdækning af møddingen
Fjordland slår fast, at hyppig udmugning altid er en god idé, hvad angår hygiejne og smittebeskyttelse. Særligt i kalvestalden, hvor fluerne foretrækker at være.
De råder til, at udmugning sker minimum én gang ugentligt i den varmeste periode, hvor udviklingen fra æg til voksen flue kun tager én uge. Konklusionen fra Fjordland er imidlertid, at det ikke løser problemet alene.
Fluerne kan nemlig transporteres langt med vinden og flyve fra møddingspladsen og tilbage i stalden. Det kan derfor være en god idé at overdække møddingen, da det hæver temperaturen, så larver og pupper dør og fluer forhindres i at lægge nye æg.