Thise Mejeri låner en million kroner af forbrugerne

På en halv time fik Thise Mejeri rejst en million kroner fra danske forbrugere via crowdfunding til en ny og bæredygtig foderstrategi, der skal udfase brug af importeret soja.

147 forbrugere siger nu nej tak til brug af sojafoder i landbruget og har på kun 35 minutter støttet Thises planer om en ny foderstrategi.

Fremover skal Thises køer æde danskproducerede afgrøder som hestebønner, lupiner og ærter, der kan dyrkes på landmændenes egne marker.

- Processen med udfasning af soja er så småt løbet i gang, og vores mål er, at vi senest i 2023 helt satser på at droppe soja som fodermiddel. Og det ligger os meget på sinde, da importeret soja i dag faktisk svarer til en tredjedel af dansk landbrugs totale klimabelastning, siger administrerende direktør i Thise, Poul Pedersen.

Thise-lånet

Thise har helt bevidst valgt at finansiere det nye projekt via crowdfunding. Og det er det hurtigst tegnede lån til dato på Coop Crowdfunding.

- Det er vigtigt for os at involvere forbrugerne, og dette crowdfunding lån bekræfter os i, at der i den grad er opbakning til den nye og bæredygtige foderstrategi, siger Poul Pedersen.

Thise-lånet løber i 18 måneder og giver 1,9 procent i rente. 147 danskere har investeret.

Landmændene har skubbet på

Det er især de 72 andelshavere hos Thise, der har skubbet på i forhold til den nye foderstrategi. En af dem er den økologiske landmand Søren Just fra Vildbjerg, der netop har sået flere ærter og hestebønner på sine marker, så han til efteråret udelukkende kan fodre med danske afgrøder.

- Vi er rigtigt glade for at være nået hertil, hvor vi begynder at udfase soja i vores foderstrategi. Det er klart, at det rent praktisk er en stor omvæltning for os landmænd, men for os skal produktion og bæredygtighed gå hånd i hånd for at det giver mening, og så er det jo ret fedt, at vi selv kan dyrke raps, ærter og hestebønner til vores køer, fortæller Søren Just.

- Vi er rigtigt glade for at være nået hertil, hvor vi begynder at udfase soja i vores foderstrategi. Det er klart, at det rent praktisk er en stor omvæltning for os landmænd, men for os skal produktion og bæredygtighed gå hånd i hånd for at det giver mening, og så er det jo ret fedt, at vi selv kan dyrke raps, ærter og hestebønner til vores køer, fortæller mælkeproducent Søren Just, Vildbjerg.

Danskerne vil gerne investere i grønne virksomheder

Thises nye millionlån er tegnet via Coop Crowdfunding, hvor forbrugerne det seneste år har rejst omkring 3,4 millioner kroner til danske producenters grønne tiltag. Pengene er blandt andet gået til etablering af et »plantelaboratorium« til udvikling af nye kødfrie pålægstyper samt en maskine, der sænker elforbruget i en produktion med 25 procent.

- Vi ved, at mange danske forbrugere gerne vil bidrage til den grønne omstilling, men har svært ved at finde ud af, hvad de helt præcist kan gøre, så det ordentligt batter. Med crowdfunding får de mulighed for at investere direkte i virksomheder, der gør sig umage og tager de valg, der er brug for, hvis vi skal lykkes med den grønne omstilling – og det oplever vi lige nu en stor interesse i, fortæller Nicolai Jæpelt, chef for Coop Crowdfunding.

- Samtidig ved vi, at de virksomheder, som henter investering via crowdfunding, oplever, at de inviterer forbrugerne indenfor og knytter tættere bånd med dem, hvilket også betyder, at investorerne ofte ender med at blive ambassadører for den pågældende virksomhed.

Thise-lånet

Det tog 35 minutter at tegne Thise-lånet på en million kroner.

Thise-lånet blev lanceret d. 12. april 2021 klokken 10 på crowdfunding.coop.dk og var fuldtegnet klokken 10.35.

Lånet har en løbetid på 18 måneder med en rentesats på 1,9 procent.

Som forbruger har man maksimalt kunne investere 10.000 kroner i lånet.

Om Coop Crowdfunding

Coop Crowdfunding er en online-platform, der siden 2017 har tilbudt både låne-, reward og donationscrowdfunding. På platformen kan danske virksomheder med en grøn profil rejse penge til nye tiltag med hjælp fra forbrugeren.

Læs også

Far bygger nyt for at fremtidssikre virksomheden til sønnike: Glade køer og glade medarbejdere giver en glad landmand
Små organismer med stor effekt: Levende gær i kvægfoder øger ydelsen
Gode råd til køernes fodring i varmen
Tre hjerter på Arlas økomælk
Grønrug skal afgræsses tæt
Dobbelt så meget græs