Modermælk indeholder alt, hvad en nyfødt baby har brug for, ikke mindst oligosaccharider, der bidrager til flere sundhedsfremmende virkninger, herunder at fungere som probiotika i tarmene og fremme immunforsvaret. Komælk indeholder lignende oligosaccharider, og tidligere undersøgelser af mælk fra kommercielle kvægracer viser, at disse kan være egnede til anvendelse ved fremstilling af modermælkserstatning og andre fødevarer med bioaktive ingredienser til både børn og voksne, lyder det i en pressemeddelelse.

For første gang nogensinde er oligosaccharider i mælk fra nordiske landracer nu også blevet analyseret.

- Resultaterne viser, at selvom der er stor genetisk mangfoldighed i vores landracer, hvilket afspejles i stor variation i mælkens sammensætning, skiller mælk fra visse landracer sig ud med hensyn til totale oligosaccharider. Det betyder, at deres mælk kan have et stort potentiale i produktionen af mad med sundhedsfremmende egenskaber, siger Anne Vuholm Sunds, PhD-studerende ved Aarhus Universitet og en af personerne bag undersøgelsen, til NordGen.

Nye markeder er nødvendige

NordGens mission er at fremme bæredygtig bevarelse og anvendelse af de genetiske ressourcer, der er tilgængelige i Norden. Men for at landracerne skal bevares, skal de bruges. Den nye undersøgelse er baseret på mælkeprøver indsamlet i det NordGen-koordinerede netværk NordMilk, som var aktivt i 2016–2017.

- Denne type forskning er godt nyt for de nordiske landracer. Hvis vi kan finde nye markeder for deres produkter, vil der blive skabt incitament for landmænd til at vælge dem i stedet for kommercielle racer med højere ydeevne. Det kan føre til en lysere fremtid for landracer, siger Mervi Honkatukia, sektionsleder for NordGen Husdyr.

Håb for fremtiden

Norsk Dølafe var en af racerne i undersøgelsen, der viste det højeste niveau af de gunstige oligosaccharider. For Morten Bjerkvik, som er leder af Dølafelaget i Norge, giver de nye resultater håb for Dølafeets fremtid.

- Dette kan være meget gode nyheder for Dølafeet. Racen er nu gået fra at være »kritisk udrydningstruet« til bare at være »udrydningstruet«, men alle fremskridt skyldes øget brug af racen som ammeko. Som malkeko er racen næsten udryddet, men en sådan brug af mælken kan være livreddende.

- Denne type forskning er godt nyt for de nordiske landracer. Hvis vi kan finde nye markeder for deres produkter, vil der blive skabt incitament for landmænd til at vælge dem i stedet for kommercielle racer med højere ydeevne

Mervi Honkatukia, sektionsleder for NordGen Husdyr

Fakta om undersøgelsen

En ny undersøgelse fra Aarhus Universitet har kigget på oligosaccharider fra flere nordiske landracer på grund af deres sundhedsfremmende egenskaber.

I undersøgelsen fra Aarhus Universitet blev 80 mælkeprøver fra otte forskellige nordiske og baltiske racer analyseret med særlig fokus på oligosaccharider.

Der findes flere typer oligosaccharider, der har forskellige egenskaber, og de undersøgte landracer havde forskellige sammensætninger af disse, men landracerne, der var en del af den såkaldte »nordiske klynge«, viste højere samlede niveauer af stofferne sammenlignet med kommercielle racer.

Resultaterne af undersøgelsen kan bruges til at identificere, hvilke landracer der er af særlig interesse for oligosaccharider og til at udvikle avlsstrategier til fremme af dem.

De landracer, som indgik i undersøgelsen var:

• Svensk fjellku

• Norsk Dølafe

• Norsk Telemarkfe

• Dansk rød anno 1970

• Islandsk fe

• Litauisk svarthvit fe

• Vestlig Finlandsfe

• Østlig Finlandsfe

Kvæg