Køernes sundhed påvirkes af varme

Selvom det ikke er varme, der plager os mennesker nu, så skal der ikke mere end 20 grader til, før køerne i stalden kan blive varmestressede. Noget, som kan føre store sundhedsmæssige konsekvenser med sig.

Varmestress kan have negative konsekvenser for både yversundheden og klovsundheden. Arkivfoto: Tenna Bang - Udtræk af data fra klovregistreringsprogrammet i 2015-2018 viser, at andelen af køer med sålesår ved klovbeskæring stiger fra cirka 2 procent i forårsmånederne til 4-5 procent i sensommeren og det tidlige efterår, lyder det på Landbrugsinfo. Arkivfoto: Camilla Bønløkke

Selvom vejret lige nu måske ikke får en til at tænke på varmestress, så skal temperaturen ikke længere op end 20 grader og en luftfugtighed på 90 procent, før de første tegn på varmestress hos køerne i stalden kan ses.

- De bliver dovne og dvaske, søger skygge eller steder med frisk luft som for eksempel portåbninger og åbne sider. De drikker op mod dobbelt så meget vand, får en hurtigere vejrtrækning og begynder at savle en del, skriver Landbrugsinfo og gør opmærksom på, at bare en ting som at savle fører tab af både natriumbikarbonat og salt med sig.

Besætningens foderoptag falder. Det samme gør ydelsen og fedtprocenten i mælken. Celletallet stiger, og det opleves, at flere køer risikerer at dø af akutte og alvorlige yverbetændelser.

- Data fra kvægdatabasen 2018 viser, at andelen af køer, der døde med yverbetændelse registreret som afgangsårsag, steg fra knap 8 procent i vintermånederne til næsten 14 procent i sommermånederne. Lignende stigning er set de foregående 4-5 år, men ikke så tydeligt som i 2018, lyder det.

Yversundhed

Når køerne er varmestressede æder de mindre, foderoptaget falder, og de kommer i negativ energibalance, hvilket gør dem mere modtagelige overfor sygdom. Blandt andet bliver der et forhøjet smittepres mod pattespidserne, da varmen også fremmer bakterievæksten i køernes nærmiljø. Noget der kan ses på tankcelletallet.

- I den meget varme sommer i 2018 steg celletallet på landsplan da også markant mere end de foregående somre. Celletallet i 2019 var næsten det samme som i 2018, selvom sommeren 2019 var lidt koldere. Til gengæld var luftfugtigheden højere, og da varmestress skyldes en kombination af temperatur og luftfugtighed var køerne udsat for næsten det samme varmestress, skriver Landbrugsinfo.

Der er stor forskel på, hvilke bakterier, der forårsager yverbetændelse i de forskellige besætninger og dermed også hvilken slags yverbetændelse, de giver. Generelt er det dog de miljørelaterede bakterier som Streptokokkus uberis og E.coli, der især giver problemer.

 

 

Klovsundhed

Seges oplever, at klovsundheden også påvirkes af varme.

- Udtræk af data fra klovregistreringsprogrammet i 2015-2018 viser, at andelen af køer med sålesår ved klovbeskæring stiger fra cirka 2 procent i forårsmånederne til 4-5 procent i sensommeren og det tidlige efterår, lyder det på Landbrugsinfo.

Sålesår ses først ved beskæring 1-2 måneder efter de første skader opstår i klovsålens læderhud, oftest omkring kælvning.

- Og da køer med varmestress står mere op og dermed belaster klovene mere, kan varmestress i højsommeren være en del af forklaringen på fordoblingen i andelen af køer med sålesår om efteråret, vurderer Seges.

Digital Dermatitis

Der kan også være flere tilfælde af køer med Digital Dermatitis, især i de varme somre.

I 2018 steg andelen af køer, registreret med Digital Dermatitis ved beskæring fra cirka 20 før sommeren til cirka 22 procent i højsommeren. En lignende stigning blev set i 2015, hvor vi også havde en varm sommer, men ikke så tydeligt i 2016 og 2017, hvor det var noget køligere, forklares det.

- Bakterien Treponema antages at spille en væsentlig rolle for, at køer får Digital Dermatitis (DD). Men forskellige studier viser, at Treponema kun kan findes i begrænset omfang i staldmiljøet. Derfor er det vanskeligt at sige, om stigningen i DD om sommeren skyldes et større smittepres, eller om køerne, som følge af varmestress, er dårligere til at modstå smittepresset. Under alle omstændigheder er der god grund til at være ekstra opmærksom på at finde de akutte tilfælde af Digital Dermatitis tidligt og få dem behandlet, for eksempel med en spalteforbinding med salicylsyre, lyder rådet.

Læs også