Grovfoderdag satte rekord

Udover en rundtur i både majs- og græsforsøg bød grovfoderdagen på en mindre maskinudstilling, hvor lokale maskinudstillere udstillede udstyr og redskaber til grovfoderproduktion.

- Vi har helt friske tørstofprocenter med, der siger noget om høsttidspunktet, og vi viser de sorter, de snart skal vælge til næste år, fortalte planteavlskonsulent Martin Ringsing fra Agri Nord. Fotos: Line Brusgaard I græsmarken var der fokus på etablering af græs og i særdeleshed kløver, som er en af de populære proteinholdige afgrøder. Farmas var en af lokale maskinudstillere på grovfoderdagen, som viste deres grej frem. På rundturen rundt blandt majsforsøgene blev det fremhævet, at man skal vælge sorter ud fra deres sikkerhed. Over 200 var fremmødt til Agri Nords årlige grovfoderdag. Syv lokale maskinudstillere havde fundet frem til Haverslev, hvor de kunne få en snak med de fremmødte mælkeproducenter.

Med cirka 200 deltagere blev Agri Nords årlige grovfoderdag, der blev afholdt på Ladelundsvej i Haverslev, ifølge arrangørerne den største nogensinde.

Tidligere har demonstrationsarealet været besøgt af op mod 120-130 deltagere, men i år trak arrangementet altså ekstra mange til.

I år havde grovfoderdagen et særligt fokus på etablering af græs om efteråret med forskellige blandinger og etableringsmetoder. Og en del af rundturen i marken var en gennemgang af sågrejet, hvor de fremmødte mælkeproducenter kunne høre om selve såteknikken.

Netop denne maskinudstilling kan ifølge arrangørerne være medvirkende til, at der var så mange, som lagde vejen forbi Haverslev.

Majssorterne skal vælges nu

Udover maskinudstillingen peger konsulenterne i Agri Nords planteavlsafdeling, der har stået bag arrangementet, på arrangementets aktualitet som en af årsagerne til det høje deltagerantal.

- Vi har helt friske tørstofprocenter med, der siger noget om høsttidspunktet, og vi viser de sorter, de snart skal vælge til næste år, fortalte planteavlskonsulent Martin Ringsing fra Agri Nord.

Noget, der blev fremhævet, på rundturen i majsmarken, var, at man skal vælge sorter ud fra deres sikkerhed – og her kan der være regionale forskelle. Generelt lød det dog, at de tidlige sorter bare var et mere sikkert valg.

En anden sikker løsning var at vælge en sortsblanding, som er relativt nye inden for majs, men bliver mere og mere populære hos landmændene.

- Fordelen ved sortsblandinger er, at de giver en bedre etableringssikkerhed og en mere ensartet ensilage året rundt, sagde Andreas Andersen, produktchef hos Limagrain.

Netop muligheden for at sammenligne de forskellige majssorter på samme sted – og se hvordan de klarer sig lokalt – er en ting, som, mælkeproducenterne kunne tage med sig i deres overvejelser om sortsvalg til næste majssæson.

Læs også