Kjartan Poulsen: - Jeg håber også, at der vil dukke danskere op til demonstrationen

Den europæiske samarbejdsorganisation for mælkeproducentforeninger, European Milk Board (EMB), inviterer til en stort anlagt demonstration i Bruxelles den 13.-14. december imod dårlige forhold. Formanden for Landsforeningen for Danske Mælkeproducenter håber også, at der vil være danske landmænd og traktorer til stede.

EU's seneste planer om Farm to Fork, Green Deal, og hele CAP-reformen efterlader europæiske mælkeproducenter med store udfordringer for at opretholde en fair indtjening, skriver LDM.

- Det er planen at spise os danskere af med helt uacceptabelt få eco-scemes og et par andre lappeløsninger, som på ingen måde vil kompensere for det tab, som danske mælkeproducenter får på reformen, fortæller Kjartan Poulsen, der er formand for Landsforeningen af Danske Mælkeproducenter (LDM).

Frustrationerne er så store, at hollandske Farmers Defence Force har taget initiativ til en stor demonstration i Bruxelles med forventet hundreder, måske tusinder af traktorer og væsentlig flere deltagere i løbet af dagene 13. – 14. december.

Den europæiske samarbejdsorganisation for mælkeproducentforeninger European Milk Board (EMB) – hvor Kjartan Poulsen for øvrigt er næstformand - har tilsluttet sig demonstrationen.

Bægeret løber over

- Vi ved, at danske landmænd ikke griber til demonstration, før bægeret løber over af frustrationer. Sådan er det også længere sydpå, deres bæger er måske bare lidt mindre. Vi ved også, at her i landet er den offentlige holdning blevet, at man i hvert fald ikke skal have noget ud af at demonstrere. Tværtimod bruger politiet gerne enhver lejlighed til at kontrollere alle køretøjer og parkeringer m.m. Men den holdning gælder ikke i Sydtyskland, Holland, Belgien, Frankrig og hele det Bælte. Franske landmænd er jo nærmest kendt for at få deres krav opfyldt, når rundkørslerne bliver blokeret af gyllevogne, fortæller Kjartan Poulsen og fortsætter:

- Vi må respektere, at man bruger de metoder, som virker. Hvis politikerne vil behandle vore krav seriøst, så kan vi mødes om det på den måde. Hvis der skal en demonstration til at få dem ud af kontorerne, så må man gøre det på den måde, siger Kjartan Poulsen, der opfordrer sine medlemmer i LDM til at deltage, hvis muligt.

- LDM er medlem i EMB, og på den måde er LDM blandt deltagerne. Men vi ved godt, at der næppe bliver mange danske flag at se i Bruxelles. Jeg ved, at man regner med over 2.000 mand fra Polen, og der er ingen tvivl om, at hollændere og belgiere vil deltage i stort antal, men jeg håber da også, at der er danskere imellem, mener formanden.

Kjartan Poulsen kommer dog selv ikke til at deltage i demonstrationen.

- Jeg har prioriteret at følge sagen mellem de fem repræsentanter og Arla Foods, som kommer for retten samtidigt. Men som næstformand i EMB ville jeg naturligvis have været til stede under normale forhold, siger han.

Man kan læse mere om demonstrationen på europeanmilkboard.org eller farmersdefenceforce.nl.

Læs også