I 2024 er det slut med fuldspaltebokse og det kræver omtanke

Når vi rammer 2024 er det ikke længere lovligt at have sine kvier på fuldspalter. Det kræver omtanke og strategi, for hvor skal dyrene så være?

I sommeren 2024 er det ikke længere lovligt med fuldspaltebokse. Mange ældre staldbygninger har i dag for eksempel kvier på fuldspalter, og her skal der tænkes alternativt.

Det blev der inden jul, hvor KvægXperten, BK Nord og Seges havde inviteret til staldbesøg ved Søren K. Nielsen i Erslev med fokus på ny lovgivning. Og her var et af emnerne et kommende forbud mod fuldspaltebokse.

Robert Pedersen, som er bygningskonsulent ved BK Nord i Aalborg, har hørt mange forslag til, hvilke tanker landmændene lige nu gør sig med de bygninger, hvor de har kvierne i fuldspaltebokse.

Nogle overvejer at strø direkte ovenpå spalterne og bruge boksene til kalve, mens andre vil fylde kanalerne halvt op og strø oven på. Der er også mælkeproducenter, som overvejer at fjerne nogle af boksene og lave sengebåse på tværs.

Men ens for alle løsninger er, at landmanden kommer til at mangle plads, da ændringerne giver plads til færre dyr.

Nogle overvejer også at åbne op i siden, for at få plads til sengebåse. Så man bygger sengebåsene ud af siden, og dyrene bliver ved med at æde samme sted inde i stalden.

- Så skal vi have sengebåsene til at passe mellem spærbenene. Det er også en mulighed, og så kan der være omkring 80 procent af de dyr, vi havde før. Men vi skal tænke på, hvor gammel bygningen er. Der er rigtig mange bygninger, som er 45-50 år gamle, og når vi fjerner muren, hvordan mon så de spærben ser ud forneden? Så skal der måske repareres på dem, og så begynder vi at koste på en bygning, som er af ældre dato. Vi skal altså passe på ikke at koste for meget på den, fortalte Robert og opfordrer til, at man tænker sig virkelig godt om.

- I skal finde ud af, hvad det er I vil. Hvad er jeres strategi for bygningen? Robert Pedersen foreslog, at man også kan overveje at lave udendørs foderbord og sengebåse inde i stalden.

Læs også