Arla-formand: - Oplagt samarbejde mellem kødkvægs- og mælkeproducenter

Det nye Premium Kvier-koncept skaber øget værdi i samarbejdet mellem mælkeproducenter, kvieopdrættere og kødkvægsproducenter, lyder det fra Arla-formand, Jan Toft Nørgaard.

Med Premium Kvier og Friland Naturpleje har Danish Crown formået at skabe koncepter, der både betyder merværdi på tværs af producentgrupper og skaber et stærkt, fremtidigt fundament for dansk produktion af oksekød.

Det mener Jan Toft Nørgaard, bestyrelsesformand for Arla Foods og mælkeproducent ved Skærbæk, i et nyhedsbrev fra Danish Crown.

Jan Toft Nørgaard har i 40 år drevet mælkeproduktion på den fædrene gård. Bedriften tæller i dag 600 malkekøer med dertilhørende kalve- og kvieopdræt.

Og det er her, de nye koncepter løser en konkret udfordring for mælkeproducenterne. De skaber kort sagt en afsætningskanal til de kalve, som Jan Toft Nørgaard ikke selv senere skal bruge til mælkeproduktion.

- Vi skal selv årligt bruge omkring 250 renracede sort- og rødbrogede kvier for at sikre næste generation af malkekøer, hvor vi avler målrettet og bruger kønssorteret på de bedste dyr. Min holdning er, at vi ikke skal have mere opdræt end nødvendigt for at understøtte mælkeproduktionen, hvilket i vores bedrift er i omegnen af 300 kødkvægskrydsninger på de resterende dyr i besætningen, siger Jan Toft Nørgaard, som allerede har aftaler i stand, som på sigt skal forsyne netop Premium Kvier med slagtedyr.

- Det, at der med koncepterne følger pæne tillæg på op til 3-4 kroner pr kg vækker folks opmærksomhed. Men de tager samtidig fat i problematikken omkring de ekstra kalve, som mælkeproducenterne står med efter 1. januar 2022. Nu er der en konkret løsning med god dyrevelfærd, hvor slutproduktet også efterspørges af kunderne ude i butikkerne, lyder det i nyhedsbrevet.

Læs også