bannerPos

Arla holder priserne i ro igen

AF: HENNING K. ANDERSEN

JOURNALIST
24-06-2019 13:32
Det er nu over et år siden, Arla sidst ændrede deres afregningspriser. Mejerijkoncernen oplyser mandag, at man ikke ændrer priserne i juli måned. Dermed er afregningspriserne fortsat på det samme niveau som for et år siden.

Arlas acontopris for konventionel mælk er uændret fra 1. juli 2019. Derfor vil Arlas acontopris for konventionel mælk af førsteklasses kvalitet baseret på GMO-frit foder, hvor medlemmet har indsendt data for Arlagården Plus, være 249,3 DK øre/kg. Det skriver Arla i en meddelelse til andelshaverne.

Arlas acontopris for økologisk mælk er ligeledes uændret fra 1. juli 2019. Derfor vil Arlas acontopris for økologisk mælk af førsteklasses kvalitet, hvor medlemmet har indsendt data for Arlagården mælk, være 324,9 DK øre/kg. 

Valutakursen for kvartalet påvirker acontoprisen negativt med en justering på -0,5 DK øre/kg.

Markedsoversigt
Den europæiske mælkeproduktion lå i april 1,3 % højere end i april 2018, hvilket svarer til en lille år til dato-vækst sammenlignet med samme periode sidste år.  Vi ser dog fortsat en stor spredning mellem landene over hele kontinentet.

Globalt set forbliver mælkeproduktionen lav med en lille vækst i USA i indeværende år og nedgang i NZ (-1,3 %), Australien (-12,1 %) og Argentina (-7,5 %).   

Smørpriserne falder fortsat i Europa med priser, der nu ligger under EUR 4.000/t for første gang siden sensommeren 2016.  Efterspørgslen er stadig lav og handelen træg.  De globale priser er også begyndt at falde, selvom de stadig er højere end i Europa med prisfald på de tre sidste GDT-auktioner.  På trods af den forholdsmæssige prisfordel for europæiske produkter er der kun begrænset efterspørgsel uden for Europa, og EU’s smøreksport er faldet med 4,8 % i året første fire måneder. 

SMP-priserne udviser stadig en positiv tendens, men stigningstakten er faldet i den senere tid, da de aktuelle sæsonmæssige stigninger i udbuddet i EU og USA for produkterne falder sammen med en lavere interesse fra Kina.  Markedsudsigten forbliver stabil for resten af året, da ost og WMP med det fortsatte prisfald på smør giver bedre afkast og lægger pres på udbuddet senere i år.  Men da produktionen går fra SMP/smør til WMP, er der et vist pres på WMP-priserne, som har stabiliseret sig i Europa.  Øgede mængder på Fonterras GDT, nu hvor de starter den nye sæson, indikerer, at der skal sælges overskudslagre med et deraf følgende fald i verdensprisen.

Det europæiske ostemarked var i stærk fremgang lige efter påske, men der er nu faldet ro over det igen med kun ringe udsigt til efterspørgsel.  Troen på, at der er disponible lagre, og at stigende mælkemængder vil sikre en tilstrækkelig produktion, betyder, at priserne vil have tendens til at falde i de næste par måneder, medmindre vi oplever en kraftig stigning i eksporten.

Der er ro på det økologiske marked i øjeblikket.

Kursen på USD faldt i starten af måneden, da arbejdsmarkedstallene viste, at lønstigningerne var gået i stå, og at arbejdsløsheden var på samme niveau, hvilket øgede sandsynligheden for rentefald senere på året.  Der har dog været en let fremgang at spore i den seneste uge, da frygten for told på mexikanske varer falder, samtidig med at de øgede spændinger i Mellemøsten øger efterspørgslen efter USD som en sikker havn for investorerne.

Euroen har været i problemer i den seneste måned, og med udsigt til fortsatte tegn på opbremsning lå forbrugerprisindekset for maj 1,2 % under målet ledsaget af endnu et fald i den tyske produktion.  Enhver fremgang på det tyske marked vil sandsynligvis blive vanskeliggjort, da USA’s nuværende offensive holdning til den globale handel øger risikoen for told- og handelskrig.  EUR er dog stadig relativt stærk, men mere på grund af de øvrige valutaers svaghed. En relativ styrke, der volder problemer i sig selv.

Det britiske pund er faldet kraftigt i den seneste måned som et resultat af dårlige økonomiske statistikker, samtidig med at både bygge- og forarbejdningssektoren har udvist faldende aktivitet i maj, idet virkningen af øgede lagre i forventning om Brexit aftager. Dette ledsages af en højere inflationsrate.  I tillæg hertil kommer den politiske usikkerhed efter premierminister Mays afgang, striden om hvem der skal efterfølge hende, og efterfølgerens sandsynlige holdning til Brexit.

Landboforeninger raser mod urealistisk reduktionsmål

En meget lav målbelastning omkring Smålandsfarvandet mellem Sjælland og Lolland-Falster truer 190 landbrugsbedrifter på livet. - Det må være en fejl, lyder det fra Torben Hansen, formand for Gefion, der også undrer sig over, at målbelastningen blev ændret drastisk efter en høring for fem år siden.

- Det er så barokt, at jeg næsten ikke kan tage det alvorligt

Landmand Niels Rasmussen afvander til vandløb, der løber ud i den åbne del af Smålandsfarvandet. Det bliver svært at reducere en udledning, der ikke er der, siger han.

Fordelene ved tidlig såning afhænger af vejret

Der kan være fordele ved tidlig såning, men det afhænger af vejret. Vælg under alle omstændigheder en sort, hvis egenskaber passer til såtidspunktet

Sortsvalg i vinterhvede

Et højt, stabilt udbytte er den vigtigste parameter, når du skal vælge vinterhvedesort. Men ifølge Seges har også andre forhold betydning for sortsvalget.

Det varme vejr i pinsen har sat gang i flyvningen af hvedegalmyg

Planteavlskonsulenter landet over foretager hver uge observationer i afgrøderne og melder angreb af skadegørere ind til landskonsulent Ghita Cordsen Nielsen. Her er en kort status på denne uges registreringer.

Landbrug og safari i Uganda

Uganda rummer masser af muligheder, som kun få danskere har stiftet bekendtskab med endnu. Men landet tæt på ækvator er inde i en hastig udvikling, som også nogle danske landmænd er med i.

Grundloven i klemme mellem spildevand og corona

Bæredygtigt Landbrugs formand skulle have holdt denne tale ved grundlovsmødet på Gråsten Landbrugsskole. Ligesom så meget andet i denne tid blev mødet aflyst. Talen kan nu læses her.

Vegetabilske olier kan trække rapsprisen op

Der er gode nyheder at finde for rapsproducenter i disse dage. Prisen for mineralolie er kommet godt op på det seneste, og nu er der også en ny potentiel optur i vente for vegetabilske olier i udsigt. Det kan gå hen og gavne prisudviklingen for rapsfrø frem mod og måske endda også under den kommende europæiske høst.
Side 1 af 1853 (37045 artikler)Prev1234567185118521853Next