Danish Crown-direktør: Markedet tillader ikke prisstigninger
Direktør i Danish Crown Beef, Finn Klostermann fortæller, at han udmærket forstår slagtekalveproducenternes frustration over nuværende afregningspriser. At priserne ikke er højere, skyldes flere faktorer, forklarer han.

Finn Klostermann, direktør i Danish Crown Beef, fortæller, at øget konkurrence om pladsen i køledisken i supermarkederne samt dalende forbrug af kød er årsag til, at noteringerne er presset for tiden.
I torsdagens udgave af Effektivt Landbrug gav formand for Danske Slagtekalveproducenter, Lasse Olsen udtryk for, at han og flere andre kalveproducenter er skuffede over det aktuelle, lave niveau for Danish Crown Beefs noteringer.
I denne uge faldt noteringerne således med yderligere 20 øre pr. kilo for kalvene og er derfor faldet med over to kroner siden begyndelsen af sidste år.
Effektivt Landbrug har spurgt Finn Klostermann, administrerende direktør i Danish Crown Beef, hvordan det kan være, at slagteriet for tiden ikke kan betale en bedre pris. Fra direktøren lyder det:
- Først og fremmest så kan jeg godt forstå deres frustration. De har jo mødt stigende halm- og foderpriser, så deres omkostninger er formentlig steget. Derfor ville jeg da også ønske, at jeg kunne levere en notering, som kunne dække de stigende omkostninger og give dem noget at leve af.
- Men som det ser ud nu, så tillader markedet det ikke. Det er desværre det, som vi kigger ind i, siger Finn Klostermann
Presset af irere
Han forklarer, at der er flere faktorer, som spiller ind. Som følge af de senere års klimadebat er det næppe gået nogens næse forbi, at kødforbruget ikke ligefrem stiger for tiden. Derudover er der »kamp om pladsen i køledisken«, for det kød som trods alt stadigvæk bliver forbrugt.
- Der oplever vi blandt andet også kamp fra et oksekødsproducent-land, Irland. Irerne er jo i gang med på en eller anden måde at sikre sig mod et hårdt Brexit, hvor deres hjemmemarked er truet.
- Så selvom dansk kød er efterspurgt i Danmark, så er danskerne altså også fristet af et godt tilbud, når det kommer fra for eksempel Irland. Det er den lidt trælse situation med et faldende forbrug og en øget konkurrence, der gør, at noteringen er, som den er for tiden, siger Finn Klostermann.
Også pres på biprodukter
Han fortæller, at når man også ser på prisfaldet på de to kroner siden starten af sidste år, så skal man også se på, at prisen for biprodukterne, eksempelvis indmad og kalvenes skind, også er presset. Ifølge Finn Klostermann er der sket mere end en halvering siden dengang på de sideindtægter, som der er der.
- De to kroner som prisen lå højere skyldes for en stor dels vedkommende de biprodukter, og det skind som sidder på kalvene, siger han.
Når det kommer til svinekød, så har svineproducenterne den seneste tid oplevet prisstigninger, som skyldes situationen i Kina, hvor man er blevet ramt af udbrud af afrikansk svinepest.
- Her er det sådan set andres ulykke, der gør, at svineprisen er steget, men sådan en mulighed har vi ikke på okse- og kalvekødsmarkedet, så ja, det ser ikke superfedt ud, det gør det ikke, siger Finn Klostermann.
Sundt med konkurrence
Fra Lasse Olsen, formand for Danske Slagtekalveproducenter, lød det i torsdagens avis, at han har kendskab til flere, som er begyndt at levere til Himmerlandskød i Aalestrup frem for Danish Crown som følge af de lave afregningspriser.
Fra Finn Klostermann lyder det til den sag:
- Konkurrence er jo sundt, så hvis de har mod på at prøve af, om Himmerland er den bedste løsning for den enkelte, så er det en helt naturlig reaktion. Om det så også er den bedste løsning for dem, det har jeg ikke mulighed for at vurdere, siger han.
Sådan vender vi det
Ifølge Finn Klostermann så venter der nu en stor opgave for både Danish Crown, men også blandt andet kalveproducenterne i at få vendt den aktuelle situation. Han fortæller, at han ingen forventninger har om, at danskerne inden for kort tid pludselig skruer op for kødforbruget.
Effektivt Landbrug er blevet gjort bekendt med rygter om, at Danish Crown Beef er ved at droppe det nuværende koncept Dansk Kalv, men det har absolut intet på sig, forsikrer Finn Klostermann.
Ifølge Danish Crown-direktøren er det tværtimod i stedet netop et koncept som Dansk Kalv, der skal sikre en økonomisk bæredygtig produktion i fremtiden. For Danish Crown Beef og slagtekalveproducenterne venter der således en stor opgave, fortæller han, med at få fortalt danskerne, at det kød, som vi producerer herhjemme, er produceret på den rigtige måde, som er bedst for både klima, miljø og dyrevelfærd.
- Den bæredygtige løsning er, at vi får lavet et produkt, som danskerne vælger frem for et produkt fra Irland. Derfor har vi heller ingen planer om at stoppe med Dansk Kalv. Det ville være helt vanvittigt. Tværtimod skal vi styrke historien om den danske kalveproducent, og hvad det er, som han egentlig gør.
- Dansk Kalv er et gammelt koncept fra 1997, som altid har fokuseret på dyrevelfærd, spisekvalitet og ensartethed. Det er jo noget, som forbrugerne er mere modtagelige for nu end nogensinde. Derfor har vi også aftalt med vores kalveproducenter, at vi nu skal bygge en bæredygtighedscertificering på det, siger Finn Klostermann og forklarer, at man skal gå efter at gøre produktionen så klimavenlig som overhovedet muligt.