bannerPos

Der bliver alligevel ingen salmonella-særslagtninger til nytår

Den ventede særslagtning af alle slagtedyr i salmonellaniveau 2 til nytår er droppet. Til gengæld kan man vente yderligere stramninger for smittede besætninger fremover, hvor der kan blive et krav om dobbelthegn, spår dyrlæge Erik Rattenborg fra Seges.
29-10-2019 10:40
Forligskredsen i Folketinget har besluttet, at den planlagte særslagtning af alle slagtedyr fra besætninger i salmonellaniveau 2 alligevel ikke bliver til noget.

Det var meningen, at alle slagtedyr fra besætninger i salmonellaniveau 2 pr. 1. januar skulle særslagtes. Dette tiltag falder nu bort. Der bliver heller ikke forbud mod eksport fra disse besætninger. Det har forligskredsen i Folketinget bag de gældende regler bestemt.

I stedet sættes besætningerne under offentligt tilsyn, og der planlægges andre stramninger, skriver Seges på hjemmesiden.

- Særslagtning ville – med det nuværende antal smittede besætninger – blive for omkostningstungt i forhold til effekten. Derfor arbejder vi på at finde løsninger, hvor indsats og effekt bedre står mål med hinanden, forklarer Ida M.L.D. Storm, som er sektordirektør i Landbrug & Fødevarer Kvæg.

Niveau 2 under offentligt tilsyn

Ida Storm slår fast, at salmonella-målsætningen opretholdes og at indsatsen intensiveres, men at det bliver med andre virkemidler.

Blandt andet vil alle besætninger i niveau 2 fra januar komme under offentligt tilsyn og pålægges de restriktioner, som dette indebærer, skriver Seges.

Lige nu er der omkring 240 mælkeleverende besætninger og 300 ikke-mælkeleverende besætninger i niveau 2.

Yderligere stramninger på vej

Man vil fremover komme til at se yderligere krav om stramninger for smittede besætninger. Det vil blandt andet dreje sig om tiltag, der både skal fremme saneringen i den enkelte besætning og hindre smitte til de besætninger, der ikke har salmonella.

Blandt andet kan det komme til at dreje sig om dobbeltindhegning om afgræssende dyr samt krav om rutinebesøg af dyrlæger, inseminører med mere sidst på ruten, oplyser dyrlæge Erik Rattenborg fra Seges på deres hjemmeside.

De nye krav ventes at være på plads i slutningen af 2020.

teba

Dan Duck venter med millionretssag

Onsdag fik Dan Ducks direktør Hardy Eskildsen foretræde for folketingets Miljø- og Fødevareudvalg. Her skulle han redegøre for det særdeles kritisable forløb, som Fødevarestyrelsen kastede ham ud i med en fejlbehæftet kontrolrapport, der kostede kæmpe dele af julesalget.

Arla-mælk uden genmodificeret foder

Øget efterspørgsel i Europa og optimeret logistik er baggrunden for, at Arla fra 1. april 2021 beder alle sine danske konventionelle landmænd om at skifte til foder, der ikke er genmodificeret.

Coop vil fremme grøn omstilling blandt fødevareproducenter

Coop har lanceret et nyt initiativ, Coop Klimafunding. Det skal understøtte den grønne omstilling blandt danske fødevareproducenter og skabe nye muligheder for finansiering af grønne tiltag i samarbejde med forbrugerne.

Coop vil fremme den grønne omstilling blandt danske fødevareproducenter

Nu lancerer Coop et nyt initiativ, Coop Klimafunding, der skal understøtte den grønne omstilling blandt danske fødevareproducenter og skabe nye muligheder for finansiering af grønne tiltag i samarbejde med forbrugerne. Ansøg allerede nu om at blive en del af Coop Klimafunding.

Det tegner til at gødningsprisen skal op i 2020

Prisen for kvælstof har fundet sig et nyt lavpunkt og er så småt begyndt at stige igen. Med en oliepris der ligeledes peger op og med kornpriser der også går i vejret, så tyder det på at prisen for gødning skal stige i resten af 2020.

Prisen for sukker rebounder efter korrektion

Efter et halvt år med kraftig optur til prisen for sukker oplevede vi i sidste uge en større nedadgående priskorrektion. Men korrektion var kortvarig og allerede i denne uge er sukkerprisen atter med pil op.

Miljøministeren stopper jagt på fire truede fuglearter

Miljøminister Lea Wermelin vil sætte en stopper for jagt på fire fuglearter i Danmark, hvoraf tre arter er truede globalt, og en art er i tilbagegang i Danmark. Et enigt vildtforvaltningsråd står bag ministerens beslutning.

Landbrugskommissær afkræves svar ovenpå opsigtsvækkende melding

En række danske EU-parlamentarikere og en flok af deres udenlandske kolleger kræver svar fra EU’s landbrugskommissær Janusz Wojciechowski omkring meningen for Twitter-opdatering, hvor dansk svineproduktion bliver problematiseret.

Jerseymælk fra stald til forbruger

Lapp Valley Farm nær byen New Holland i Pennsylvania, USA, sælger is i lange baner fra sine 80 jerseykøer til kunder fra nær og fjern, fordi de selv laver 16 slags meget velsmagende is og giver kunderne en god oplevelse.
Side 1 af 1774 (35469 artikler)Prev1234567177217731774Next