Fire effektive strømaskiner fra McHale

Den nyeste og største model i C400-serien af strømaskiner fra McHale er meget alsidig med dens to sæt bundkæder. Den mindste model er liftophængt, så den er nem at komme rundt med inde i små bygninger.

Går man efter en ny, effektiv strø- og udfodringsmaskine, kan det være en ide at se på McHale’s C400-serie. Serien består af fire modeller, C430, C460, C470 og C490.

De fire strømaskiner har det samme udstyr. Forskellen består i, at den mindste af maskinerne er liftophængt, mens de tre øvrige er bugserede. Herudover har maskinerne forskelligt volumen, der er afgørende for, hvor mange baller, de hver især kan håndtere.

Den mindste af modellerne, C430, er liftophængt og kan håndtere en rundballe eller en bigballe på 2,3 meters længde.

Fordelen ved, at C430 er liftophængt, er, at den er nem at komme rundt med inde i små bygninger, samt at den kan anvendes til at blæse flydelag op på gylletanke.

Bugserede strømaskiner

Den næste i rækken, model C460, er bugseret. Den kan håndtere en stor rundballe med halm eller to styk wrap-rundballer med en diameter på 125 centimeter - eller en bigballe på 2,5 meters længde.

Model C470, der ligeledes er bugseret, kan håndtere to styk rundballer på 1,5 meters diameter - eller en 2,5 meter lang bigballe med baglågen lukket. Den lukkede baglåge betyder, at maskinen kan køre på landevej med en balle, uden at der spildes.

Den ligeledes bugserede model C490 er den nyeste og største i rækken. Den har plads til hele tre rundballer med en diameter på 150 centimeter - eller hele to bigballer, hver med en længde på 2,3 meter.

To sæt bundkæder

Det specielle ved den store model C490 er, at den har to sæt bundkæder. Det betyder, at den forreste bundkæde og forreste balle kan rotere, mens maskinen arbejder.

Samtidig venter balle nummer 2 på den bagerste bundkæde. Årsagen er, at den forreste balle skal have plads til at rotere uhindret, når maskinen arbejder, for at holde en stor kapacitet.

Samtidig venter den tredje balle på baglågen og kan læsses fremad, når der er plads.

- Alle C400 strømaskinerne kan håndtere alle slags baller i alle størrelser. Maskinerne kan både udfordre wrapballer og strø halm i en fart, siger Jakob Helms fra Helms TMT-Centret A/S, som har afdelinger ved Århus, Herning og Ringsted og som importerer og markedsfører maskinerne fra McHale. 

Fodring

McHale C400-seriens blæserturbine drives via en 2-trins gearkasse, som kan geares ned for at mindske den store luftmængde.

Opriveren er mekanisk drevet, hvilket betyder, at enertien i det tunge blæserhjul udnyttes.

Ifølge importøren betyder det i praksis, at opriveren er meget stærk og ikke kører fast, selv under de sværeste forhold. Desuden kan opriveren frakobles hydraulisk, så fodringen eller strøningen stoppes hurtigt, uden at pto’en skal stoppes.

Der kræves ikke en stor traktor til at starte opriveren og blæseren op, fordi opriveren kan startes op efter, at blæseren er startet op. Opriveren og blæseren skal således ikke nødvendigvis trækkes i gang samtidigt.

Det hydrauliske modskær kan nemt justeres efter behov fra traktorens førerkabine.

Strømaskinerne har et trækkraftbehov på under 70 hestekræfter, uanset om der skal udfodres wrapballer eller strøs halm.

Strøning

C400-serien er også hurtig og effektiv til strøning af halm. Den kan dosere præcist den mængde halm, der ønskes, via tuden, der kan dreje 3000. Kastelængden er 18 meter til højre - lidt mindre til venstre.

- Tuden på strømaskinen styres via joysticket på betjeningsboksen. Bundkæden styres proportionalt. Sammen med det hydrauliske modskær giver det brugeren ro til at koncentrere sig om tuden, forklarer Jakob Helms.

Alle C400 strømaskinerne er selvlæssende og har mekanisk drevet opriver. I øvrigt har maskinerne trafiklys.

Maskinerne leveres som standard med hydraulisk indstilling af modskæret, udvendig betjening af baglågen og bundkæden, hydraulisk frakobling af opriveren samt 2-trins gearkasse.

Blæserhus med lang levetid

- Når en strømaskine står til udskiftning, skyldes det typisk, at slid og sten har ødelagt blæseren og blæserhuset, som kan være bekostelige at udskifte, lyder det fra Jakob Helms.

- For at minimere driftsomkostningerne og forlænge levetiden på maskinerne er hele blæserhjulet i alle strømaskiner fra McHale som standard opbygget med to lag stål, fortæller han.

Yderst er der et lag højstyrkestål, mens det inderste lag er i ekstra slidstærkt Hardox-stål. Hardox-stålet forlænger levetiden på blæserhjulets vitale og kostbare komponenter med op til det tredobbelte, oplyser Helms TMT-Centret A/S. 

teba

Læs også