Himmerlændinge igen med højeste ydelse

Himmerlandske Anderstrup Holstein kan for andet år i træk prale af at have landets højest ydende besætning.

Traditionen tro bød december måned 2019 også på muligheden for at dykke ned i ydelseskontrollens årsberetning fra RYK, der omfatter omkring 90 procent af de danske malkekøer.

Beretningen cementerede endnu engang nord- og vestjysk dominans på ydelsesfronten, da det for andet år i træk er himmerlandske Anderstrup Holstein, Skørping, der løber med æren som landets højest ydende besætning – himmerlændingene har da også 12 dyr på listen over kontrolårets højest ydende Holstein-køer.

Anderstrup ligger igen lige foran vestjyske Bjarne Vestergaard Hansen, Spjald, som toppede listen i fire år, inden Anderstrup satte sig på tronen.

Faktisk har Bjarne Vestergaard Hansens 200 årskøer ydet 16.137 kilo mælk pr. yver, mens de 507 årskøer fra Anderstrup har malket 15.927, men korrigeret for energi ender Anderstrup-køerne på 16.215 kilo EKM mod Vestergaard Hansens 15.291 kilo EKM.

Tredjehøjest på listen ligger Henrik Haugaard, Aalestrup med 14.654 kilo EKM. De tre højtydende besætninger består alle af ren Holstein.

Flot fremgang på værdistof

I årsberetningen udtrykker RYK-direktør Niels Henning Nielsen blandt andet sin glæde over et år, hvor man trods sparsomme grovfoderlagre rundt omkring alligevel har formået at hæve værdistoffet i mælken mere end de sidste mange år - i gennemsnit 29 kilo - og at man med et gennemsnit på 827 kilo værdistof pr. ko har rundet en vigtig milepæl.

Den gennemsnitlige ydelse i de danske besætninger ligger nu på 11.032 kilo EKM. En ydelse som direktøren vurderer til at være verdens højeste.

Mens ydelsen er steget, er antallet af kontrollerede driftsenheder faldet med 122 til 2.373. Antallet af køer er faldet med 6.124, så der i kontrolåret 2018-19 har været 512.558 køer.

Årsberetningen kan findes på landbrugsinfo.dk, hvis ikke man har fået den leveret med tankbilen.

Læs også