bannerPos

Kvægnoter: Tal hygiejnen op

Redaktionen

20-06-2019 12:14

Det er en stor opgave at holde smittefare ude, når bedrifterne bliver større, dyrene flyttes og der jævnligt er besøg fra rådgivere, inseminører, klovbeskærere, dyrlæger og andre landmænd på gården. Seges opfordrer derfor til at stille krav til besøgende i din stald. 

Et simpelt, men effektivt sted at starte er ved at alle skal bruge skiftetøj og -fodtøj. For eksempel kan salmonellabakterier dyrkes på skyllede støvler i 48 timer efter, de har været i en besætning med salmonella. Og risikoen, for at en besætning bliver smittet med forskellige virussygdomme, er mindre, når der bruges besøgsgummistøvler, skriver Seges og tilføjer:

- Det kan som landmand være svært at stille krav til besøgendes hygiejne, men gør det, for selvom smittebeskyttelsen på ejendommen er landmandens ansvar, har alle et ansvar for at hjælpe.

Videnscentrets retningslinjer for besøg i kvægbesætninger støttes af Den Danske Dyrlægeforening og VikingDanmark. Du kan læse både dem og finde plancher om smittebeskyttelse til at printe ud på landbrugsinfo.dk.

Se film om udbytteregistrering

Det er sæson for udbyttemåling og -registrering, men det kan godt være en mundfuld at sætte sig ind i. Derfor forklarer Seges-konsulent Peter Hvid fordelene ved optimeringsmetoden og hvilke muligheder, der er for begge dele i en ny video, som findes på både Facebooksiden »Kvæg« og på landbrugsinfo.dk.

Få hjælp til budgettet

Seges søger testlandmænd, der har erfaring med selv at lave budget, det kan være i eksempelvis Ø90 eller Excel. Du skal nemlig som testperson være med til at udvikle et helt nyt program, hvor du skal komme med inputs til, hvad der er vigtigt, når du laver budget, hvilke funktioner du savner i dag og hvad du synes om den prototype, I sammen får udviklet.

Udviklingsforløbet løber fra august til oktober, hvor Seges vil besøge dig på din bedrift ved et-to møder af godt en times varighed. Kontakt Seges, hvis du er interesseret.

Læserbrev: Test for rester af alle sprøjtemidler i økologien

Grundstoffer og naturlige midler i den økologisk produktion bør undergå samme strenge godkendelsesprocedure som andre dansk godkendte bekæmpelsesmidler, og man bør også teste for rester i fødevarerne. Dette er et læserbrev, som vi hos Effektivt Landbrug har valgt at bringe i vores medier.

Der bliver masser af halm i år

Udsigten til en god halmhøst får smilet frem hos formand for foreningen Danske Halmleverandører, Hans Stougaard, der ser halm som et både konkurrence- og miljømæssigt godt alternativ til især flis.

Horsch går nye veje

I dag præsenterer Horsch en række spændende nyheder, blandt andet nye selvkørende sprøjter, jordbehandlingsredskaber, såmaskiner og flere af Horsch-maskinerne er målrettet til det konventionelle landbrug, men fabrikken har i deres mange maskinnyheder stor fokus på organiske landbrug eller hybridlandbrug.

Masser af hø på engene

De ugødede og §3-beskyttede græsarealer ved Tude Å giver masser af godt hø i år.

- Bjærgning af hø på lavbundsjorde er billigere end at lade dem gro til

Michael Andersen på Tøvestensgaarden ved Hejninge nær Slagelse har en god ide, som han gerne vil dele med den nye finansminister Nicolai Vammen. Han kombinerer et højværdiprodukt med miljø- og klimavenlig drift af §3-arealer ved Tude Å.

Majsen er udfordret

Vejret driller majsen, der mange steder er udfordret med uens eller dårlig vækst.

Næringsstofferne er der, men det handler om omfordeling

Næstformanden i brancheforeningen Genanvend Biomasse og projektmanager i Daka Refood, Bjarne Larsen, håber på nogle regelændringer i de statslige støtteordninger, som vil gøre det mere rentabelt at etablere nye biogasanlæg fremover. Især på Sjælland.

Økolog: - Konventionel gylle er et nødvendigt kompromis

Den økologiske landmand Niels Kjær Tvedegaard nord for Randers er selv afhængig af at få tilført gylle fra konventionel husdyrproduktion. En fremtid helt uden konventionel gylle er i teorien mulig, mener han, men det vil have betydning for pris og udbytter. Og så vil der stadig være et problem med hensyn til fosfor og kali.
Side 1 af 1585 (31694 artikler)Prev1234567158315841585Next