bannerPos

Kvægnoter: Tal hygiejnen op

Redaktionen

20-06-2019 12:14

Det er en stor opgave at holde smittefare ude, når bedrifterne bliver større, dyrene flyttes og der jævnligt er besøg fra rådgivere, inseminører, klovbeskærere, dyrlæger og andre landmænd på gården. Seges opfordrer derfor til at stille krav til besøgende i din stald. 

Et simpelt, men effektivt sted at starte er ved at alle skal bruge skiftetøj og -fodtøj. For eksempel kan salmonellabakterier dyrkes på skyllede støvler i 48 timer efter, de har været i en besætning med salmonella. Og risikoen, for at en besætning bliver smittet med forskellige virussygdomme, er mindre, når der bruges besøgsgummistøvler, skriver Seges og tilføjer:

- Det kan som landmand være svært at stille krav til besøgendes hygiejne, men gør det, for selvom smittebeskyttelsen på ejendommen er landmandens ansvar, har alle et ansvar for at hjælpe.

Videnscentrets retningslinjer for besøg i kvægbesætninger støttes af Den Danske Dyrlægeforening og VikingDanmark. Du kan læse både dem og finde plancher om smittebeskyttelse til at printe ud på landbrugsinfo.dk.

Se film om udbytteregistrering

Det er sæson for udbyttemåling og -registrering, men det kan godt være en mundfuld at sætte sig ind i. Derfor forklarer Seges-konsulent Peter Hvid fordelene ved optimeringsmetoden og hvilke muligheder, der er for begge dele i en ny video, som findes på både Facebooksiden »Kvæg« og på landbrugsinfo.dk.

Få hjælp til budgettet

Seges søger testlandmænd, der har erfaring med selv at lave budget, det kan være i eksempelvis Ø90 eller Excel. Du skal nemlig som testperson være med til at udvikle et helt nyt program, hvor du skal komme med inputs til, hvad der er vigtigt, når du laver budget, hvilke funktioner du savner i dag og hvad du synes om den prototype, I sammen får udviklet.

Udviklingsforløbet løber fra august til oktober, hvor Seges vil besøge dig på din bedrift ved et-to møder af godt en times varighed. Kontakt Seges, hvis du er interesseret.

Stor optimisme op til årets sukkerroe-kampagne

Prøvetagninger tyder på, at årets sukkerroehøst kan blive rigtig god. Ses van der Have afholdt torsdag marktræf i samarbejde med Nordic Sugar og Bayer på Holgershaab ved Nørre Vedby på Nordfalster.

Tidlig etablering af vintersæd øger behovet for ukrudtsbeskyttelse

Ved senere ukrudtsbekæmpelse skal dosisen hæves for at opnå en tilsvarende effekt, påpeger Patriotisk Selskab. Der må aldrig behandles med prosulfocarb på tør sort jord inden fremspiringen.

ØL: - Vi skal levere på samfundets behov

Vandselskaberne er ligesom den brede befolkning ikke i tvivl om, at de vil have rent vand, og det vil blandt andet sige: Vand fri for alle rester fra landbrugets forbrug af syntetiske pesticider. Det samme gælder i vores mad. Vores kampagne er i det lys et debatindlæg, som kobler borgernes ønske om rent drikkevand med, at de aktivt kan vælge økologi.

Omlægning med succes

Det økologiske marked er i vækst. Vurderingen i branchen er derfor, at der også fremover vil være behov for flere økologiske producenter.

Prisen på omlægningskornet kommer op igen

Økologi er stadig populært og holder prisen. Prisfaldet på korn under omlægning til økologi er et bump på vejen. Det vurderer økologichef i Agri Nord, Thomas Vang Jørgensen.

Jerseyavlere: - Hvad så når markedet er mættet?

Inden længe er det slut med at aflive jerseytyrekalve, og som det ser ud nu, vil man i stedet kunne lave flere kvier til eksport. Men hvad så når eksportmarkedet er mættet, spurgte flere jerseyavlere ved gårsdagens årsmøde i Dansk Jersey i Esbjerg.

Styrelse lægger sig fladt ned og beklager efterafgrødebrev

Et brev fra Landbrugsstyrelsen, som blev sendt ud torsdag aften til landmænd med efterafgrøder, betød ekstra travlhed på planteavlskontorerne fredag morgen. Brevet gjorde landmænd i tvivl om, hvorvidt de havde indberettet deres efterafgrøder til styrelsen korrekt.
Side 1 af 1632 (32627 artikler)Prev1234567163016311632Next