bannerPos

Ny generation af mælkeerstatning sætter fokus på diarre

Hans Erik Absalonsen (tv) og Niels Hansen (th) fra Toftegaard har oplevet markant mindre diarre hos de mindste kalve. Erik Løvfelt Jørgensen fra 3S fortæller, at det skyldes en helt anden sammensætning i mælkeerstatningen.

AF: TENNA BANG

REDAKTØR, LANDBRUGNORD
31-10-2020 13:45
En helt ny sammensætning af en mælkeerstatning viser positive resultater i flere testbesætninger. En af dem er en slagtekalveproducent på Fyn, som med den nye mælkeerstatning oplever markant mindre diarre ved sine yngste kalve.

Den landsdækkende Fredericia-virksomhed 3S er klar med en ny mælkeerstatning, 3S High Grow. Selv kalder de den en nye generation af mælkeerstatning til kalve, og flere testbesætninger har oplevet at den kommer gængse problemstillinger med diarre og lungebetændelse i forkøbet.

- Det er en mælkeerstatning med en helt ny sammensætning, fortæller Erik Løvfelt Jørgensen fra virksomheden. Han er kommet med recepten til blandingen.

En recept, der er kommet i stand, fordi har ser et overskyggende problem, når man taler om kalvesundhed og det er diarre.

Erik Løvfelt Jørgensen ser at diarre er en udfordring for rigtig mange besætninger, og skønner at op imod 90 procent af landmændene oplever diarre ved kalvene.

Erik Løvfelt Jørgensen håber, at den nye mælkeerstatning kan være med til at få nedbragt forekomsten af diarre og dermed også lungebetændelse, med en lavere kalvedødelighed til følge.

Markant mindre diarre

En af dem, som har haft gode erfaringer med mælkeerstatningen fra 3S, er Toftegård A/S. En slagtekalveproduktion med godt 3.000 kalve på stald ved Flemløse nær Glamsbjerg på Fyn.

Her indsættes mellem 230 og 240 kalve hver tredje uge fra forskellige besætninger. Kalvene er mellem 14 dage og 6 uger gamle, når de ankommer og opdeles blandt andet efter alder, og om de er renracede eller krydsninger.

- Vi har brugt mælkeerstatningen fra 3S i 5-6 måneder, og synes den fungerer rigtig godt. Der er markant mindre tynd mave, og kalvene er mere velfungerende og stærkere fra start, fortæller direktør Hans Erik Absalonsen.

Han valgte at prøve 3S-mælkeerstatningen, fordi han oplevede udfordringer med diarre ved de yngste kalve.

- Jeg har tidligere brugt – og bruger også stadig til de ældste - en skummemælksbaseret blanding. Den er jeg glad for, men den har en anden sammensætning i forhold til fedtmolekylerne, som gør, at de kører lige igennem de yngste kalve. Man kan sige, at blandingen er for god til de mindste, men fungerer rigtig godt, når kalvene bliver lidt ældre, forklarer Hans Erik Absalonsen.

Gær og organiske mikromineraler

Erik Løvfelt Jørgensen fra 3S fortæller at mælkeerstatningen er tilsat forskellige gærtyper, som virker som et probiotika med naturlige bakterierstammer.

Samtidig er blandingen tilsat organiske mikromineraler.

- Vi ser, at 60 procent af de danske kalve mangler jern og zelen. Ved at give dem det i organisk form, optager de det hurtigere, siger Erik Løvfelt Jørgensen, som har oplevet, at kalvene i testbesætningerne er kommet hurtigere fra start med den nye mælkeerstatning, fordi de ikke er blevet bremset af en diarre eller en lungebetændelse.

Høj virkningsgrad

Mælkeerstatningen er baseret på vallepulver.

- Mange siger, at man skal bruge skummetmælkspulver til nyfødte kalve, men vallepulver har lige så god effekt, det er billigere, og så er det nemmere at styre ude i besætningerne, fortæller Erik Løvfelt Jørgensen.

Han oplever, at den nye mælkeerstatning virker bedre end en 60 procents skummetmælkspulver, fordi sammensætningen i denne er en helt anden.

Rent prismæssigt er 3S High Grow 20-30 øre dyrere pr. kilo end en almindelig 60 procents skummetmælkspulver, oplyser virksomheden bag.

- Vi har brugt mælkeerstatningen fra 3S i 5-6 måneder og synes den fungerer rigtig godt. Der er markant mindre tynd mave og kalvene er mere velfungerende og stærkere fra start.

 Hans Erik Absalonsen, direktør for slagtekalveproduktionen, Toftegård

Kombinerer kalve- og stråfoder

3S oplever ofte besætninger, hvor en del af kalvene med glæde æder hø fra høhækken og knap så gerne kalveblandingen fra skålen, mens andre kalve æder kalveblandingen og lader stråfoderet være, hvilket medfører en uens tilvækst.

Derfor tilbyder 3S en strukturblanding, hvor kalveblandingen og stråfoderet er samlet i samme blanding.

- Kalvene vil rigtig gerne æde det og vi oplever en mere ensartet tilvækst, fortæller Erik Løvfelt Jørgensen fra 3S.

Strukturblandingen er desuden afstemt i forhold til virksomhedens nye mælkeerstatning, 3S High Grow, som blandt andet indeholder gær og organiske mikromineraler.

- I mælkeerstatningen er der lidt mere energi end andre blandinger, hvilket strukturblandingen er afstemt efter.

Prisen ligger på 450 kroner pr. 100 kilo.

 

Nye tilskudsmuligheder til energioptimering på landbrugsbedrifter

I første kvartal af 2021 bliver det igen muligt at søge tilskud til at gennemføre energibesparende tiltag i virksomheder. Tilskuddet kommer fra Energistyrelsens nye erhvervspulje, som afsætter 605 millioner kroner i tilskud til energieffektiviseringer i det kommende år.

Vandets pH betyder overraskende meget for midlernes effekt

- Det er en øjenåbner at se, hvad regulering af sprøjtevandets hårdhed betyder for virkning af midlerne. Det kan for eksempel reducere forbruget af glyphosat, fortæller planteavlskonsulent Bente Andersen.

Vores klimaregnskab understreger behovet for grøn omstilling

Ringkøbing-Skjern Kommune er begyndt at inddrage landbrug, skovbrug og affald i sit klimaregnskab. Det tegner et knapt så grønt billede af kommunen, der er i dialog med landbruget for at indfri sit mål om at blive 100 procent fossilfri i 2040.

Det er ekspropriation

Der er tale om åbenlys ekspropriation, lyder det fra Bæredygtigt Landbrug i et høringssvar om regeringens nye lovforslag, der skal legalisere aflivning af alle mink.

Minister sætter ministerium til at undersøge sig selv

Miljøminister Lea Wermelin (S) har bedt sine embedsmænd om at vurdere, hvorvidt der var hjemmel i loven til at tage beslutning om at grave døde mink ned uden miljøgodkendelse. I Miljøstyrelsen har man ellers allerede vurderet, at der er hjemmel i loven til beslutningen.

Vestsjællandsk forbud mod godkendte pesticider

Flere landmænd i Slagelse Kommune må ikke bruge pesticider på deres ejendom, fordi kommunen vil beskytte grundvand, der samtidig bruges til at fortynde spildevand fra olieindustrien.
Side 1 af 1984 (39678 artikler)Prev1234567198219831984Next