bannerPos

Råmælk fra vaccinerede køer gav kalvene flere antistoffer

Selvom kalve fodret med råmælk fra vaccinerede køer havde et højere niveau af antistoffer mod BRS-virus, viste afprøvningen ingen forbedring i forhold til omfanget af sygdomsbehandlinger eller dødelighed. Arkivfoto: Camilla Bønløkke

AF: CHRISTIAN CARUS

FAGJOURNALIST
09-08-2019 08:30
Mens en afprøvning af kalve fodret med råmælk fra BRS-vaccinerede køer ikke viste forskel på sygdomsforekomst og dødelighed, giver et øget niveau af antistoffer Seges tro på metoden som en mulighed for at forebygge tidlige tilfælde af luftvejsinfektioner.

Seges har afprøvet en alternativ strategi til forebyggelse af luftvejsinfektioner med BRS-virus i en stor jersey-besætning, hvor man ville undersøge effekten af at fodre kalvene med råmælk fra vaccinerede køer.

Testen viste et øget niveau af BRS-antistoffer, men ingen forskel på sygdomsforekomst og dødelighed i forhold til kontrolgruppen, alligevel antager Seges, at antistofferne har øget kalvenes modstandskraft.

Besætningen havde i en længere periode forud for opstart af testen oplevet betydelige problemer med luftvejsinfektioner hos kalve helt ned til 14 dages-alderen. Ved obduktion af en række kalve og efterfølgende PCR-diagnostik blev der blandt andet fundet BRS-virus, der er en velkendt årsag til luftvejsinfektioner hos kalve, skriver Seges.

Besætningsejeren var indstillet på at implementere en forebyggende strategi, som ud over optimering af managementforhold, specielt omkring råmælkstildeling og fodring, også omfattede vaccination. Da infektionerne optrådte allerede blandt de helt unge kalve, blev det besluttet at forsøge at vaccinere køerne og øge kalvenes modstandskraft indirekte ved tildeling af råmælk fra de vaccinerede køer.

Flere antistoffer – samme dødelighed

I besætningen blev iværksat en strategi, hvor halvdelen af køerne blev vaccineret med Bovilis Bovipast omkring goldning samt 3-4 uger senere. Kalve født i perioden blev ved fødsel skiftevis placeret i forsøgsgruppen, som fik tildelt råmælk fra en vaccineret ko, eller kontrolgruppen, som fik tildelt råmælk fra en ikke-vaccineret ko. Alle kalve blev tildelt omkring 2,5 liter råmælk ved første fodring.

Undersøgelserne viste, at vaccinerede køer opnåede et signifikant højere niveau af antistoffer mod BRSV sammenlignet med ikke-vaccinerede køer, mens råmælk fra vaccinerede køer havde et lidt højere indhold af antistoffer mod BRSV sammenlignet med råmælk fra ikke-vaccinerede.

For kalvenes vedkommende viste afprøvningen, at kalve tildelt råmælk fra vaccinerede køer havde signifikant højere niveau af antistoffer mod BRSV i serum sammenlignet med kalve, der blev tildelt råmælk fra ikke-vaccinerede køer.

Der kunne dog ikke påvises forskel på omfanget af sygdomsbehandlinger eller dødelighed mellem gruppen af kalve tildelt råmælk fra vaccinerede køer og gruppen af kalve, der blev tildelt råmælk fra ikke-vaccinerede køer

Alligevel mener Seges, at det er rimeligt at antage, at det højere indhold af specifikke antistoffer mod BRSV har øget kalvenes modstandskraft.

Besætningen valgte i tillæg til ovenstående vaccinationsstrategi at vaccinere alle kalve med Bovilis Bovipast ved 3- og 4-månedersalderen for at opnå en bedre beskyttelse hos de ældre kalve.

Supplerende forebyggelse

Seges’ konklusion på undersøgelsen lyder således:

- På baggrund af resultaterne fra den gennemførte afprøvning vurderer vi, at beskyttelse af kalve via tildeling af råmælk fra vaccinerede køer kan overvejes som et muligt tiltag i situationer, hvor der opleves meget tidlige tilfælde af luftvejsproblemer. Det er dog essentielt, at der samtidig sættes fokus på optimering af råmælksrutiner, hygiejne, fodring, sygdomsovervågning og management i øvrigt. Ligeledes bør det altid overvejes, om den estimerede effekt kan stå mål med omkostningerne i forbindelse med vaccination.

Derudover anbefales det at tage andre alternative vaccinationsstrategier med i overvejelserne. Eksempelvis intranasal-vaccine.

cc

- Regeringen er med det her i gang med at nedlægge dansk landbrug

Venstres Erling Bonnesen (V) fortæller, at det virker helt surrealistisk, at regeringen ser ud til at beslutte, at der med de næste vandområdeplaner skal køres med to forskellige målstreger. År 1900 står således til at blive droppet som referenceår for klorofyl, mens man holder fast i år 1900 som referenceår for ålegræs.

Mindre septoria og mere gulrust i vinterhveden

Når den sidste sprøjtning i vinterhvede skal køres, er det vigtigt at være opmærksom på, at der i år er et højt smittetryk fra gulrust, påpeger rådgiver fra Velas.

Sammenligning af økologi og konventionel dyrkning

Effektivt Landbrug bragte tirsdag 19. maj en artikel, hvis overskrift konkluderede: Nærmest ingen forskel mellem økologisk og konventionel planteavl i miljø- og klimapåvirkning. Men passer det virkelig - eller er det en tilsnigelse?

Nye MF-traktorer

Massey Ferguson har netop lanceret tre nye traktorer i 4700 M-serien, der spænder fra 82 til 100 hk og leveres med Dyna-2-transmission med standard-Powershuttle.

Kvæg-program med inspiration fra fitness

Syddansk Kvæg har sammen med landbrugsrådgivere fra SLF og LRS skabt et træningsforløb, der ifølge dem øger indtjening og overblik i kvægstalden. Ideen til Cash Cow blev skabt efter et fitnesscenter-forløb.

Ny marketing-manager og ny distriktschef hos Case IH

Efter lidt omrokeringer hos Case IH er der nu styr på holdet, som har ansvar for Norden & Baltikum.

Goodvalleys indtjening tager syvmileskridt

Goodvalley, der driver svineproduktion på 34 farme i Polen, Ukraine og Rusland, fik et kæmpe løft i omsætning og indtjening i første kvartal.

- Der er mange ting, man skulle have gjort om set i bakspejlet

Den unge, ekspansive landmand Morten Svendsen er gået konkurs med sin blandede kvæg- og svinebedrift og 1.500 hektar delvist forpagtet planteavl. Et tørt 2018 og lave svinepriser var med til at gøre udslaget, fortæller han til Effektivt Landbrug.
Side 1 af 1851 (37004 artikler)Prev1234567184918501851Next