bannerPos

Vertikal ventilation hjælper køerne gennem varmen

Seks vertikale ventilator skal hjælpe Thomas Hansens besætning i Rødding gennem varmen. Elev Jeppe Andresen hjalp med monteringen.

AF: CHRISTIAN CARUS

FAGJOURNALIST
17-06-2020 11:59
Mens den horisontale »edderkop« hos Thomas Hansen, Rødding, giver god effekt i stalden om vinteren, har han oplevet større effekt med vertikal ventilation i varme perioder. Derfor har han nu seks vertikale ventilatorer i stalden.

Thomas Hansen ved Rødding er en af de landmænd, der har gjort meget for at forebygge varmestress.

Han forberedte en mulig varm sæson ved i maj at sætte fire store ventilatorer op i stalden som supplement til de to, han havde i forvejen.

Baggrunden er, at han i den varme sommer 2018 kunne observere en nedgang i mælkeproduktionen på to-tre kg pr. ko pr. dag og en forringet reproduktion.

Han har ganske vist en såkaldt »edderkop« – en horisontal ventilator med et vingefang på seks-otte meter, som burde kunne skabe tilstrækkelig med cirkulation.

- Den er god om vinteren, hvor den henter luft ned fra under taget, men vores fornemmelse er bare, at den om sommeren tager den varme luft under taget og flytter den ned, siger Thomas Hansen, der har 360 køer på gården. Han kunne registrere, at en del af køerne trak væk fra området, hvor ventilatoren er, hvilket han så som tegn på, at der er for varmt dér.

I stedet etablerede han i første omgang to vertikale ventilatorer og kunne registrere, at ydelsen i det følgende år ikke faldt så meget på de varme dage.

Derfor besluttede han at investere i yderligere fire nye til denne sæson,.

De skulle være i stand til at flytte 44.000 kubikmeter luft i timen og starter, når temperaturen når 20 grader.

- Og så kan jeg jo købe ti af dem her, for hvad »edderkoppen« koster, siger han.

Godt år for Gråkjær

Entreprenørvirksomheden Gråkjær har travlt med at projektere og opføre en lang række projekter i Danmark, Norge, Sverige og Tyskland, og virksomheden har lagt strategien for fremtiden ud fra et marked, der ser positivt ud. Dog med coronakrisen som en joker i branchen.

Udstillere glæder sig til Agromek

Blandt udstillere på Agromek ’21 er der store forventninger til igen at kunne møde landmændene på messestandene.

John Deere sælger SABO til Mutares

John Deere har meddelt, at der er underskrevet en aftale om at sælge SABO Maschinenfabrik til Mutares SE & Co. Overdragelsen er betinget af lovmæssig godkendelse af Federal Cartel Office Bundeskartellamt i Tyskland.

Nyt koncept afløser årets Svinekongres

Landbrug & Fødevarer Svineproduktion og Seges Svineproduktion står bag nyt koncept, som afløser årets Svinekongres. Men fokus på faglig viden og netværk bliver – næsten - lige som det plejer.

Svinenoteringen ryger under 11 kroner

For første gang i år kommer noteringen for slagtesvin fra Danish Crown under 11 kroner. Næste uge falder noteringen nemlig med 30 øre til 10,80 kroner.

Nature Energy indgår grøn kæmpeaftale med Shell

Nature Energy og Shell har indgået en stor aftale, hvor Nature Energy sælger biogas til Shell Energy i Europa. Aftalen er til dato den største af sin slags i verden og beviser, at biogas er en vigtig del af den grønne omstilling i hele Europa.

Fælles front mod mulig retssag om efterafgrøder

Landbrug & Fødevarer og de fire landboforeninger, der har afsluttet en juridisk forundersøgelse vedrørende en mulig retssag om efterafgrøder, har nu drøftet de mulige veje i det juridiske spor.

Danskerne køber dobbelt op på økologisk frugt og grønt

Danskerne køber dobbelt op på økologisk frugt og grøntDanskerne er for alvor slået ind på en grønnere levevej. Det er især økologiske frugter og grøntsager, som fylder mere på danskernes grønnere tallerkener. Ifølge Danmarks Statistik er salget af økologisk frugt og grønt steget med 143 procent i årene 2015-19.

Optimer udbyttet med en godt afdrænet mark

Dræning har altid været højt prioriteret på Ultanggaard ved Haderslev. Landmand Asmus Fromm-Christiansen er syvende generation på bedriften og både han og hans far bruger en del tid og penge på dræning. Det fortalte han på en temadag om dræning hos SLF.

Jensen Seeds styrker produktionsplatform med fransk opkøb

Jensen Seeds, der er en del af DLF-koncernen, underskrev i går aftale om opkøb af det franske frøfirma Astera Seed, der ligesom Jensen Seeds er specialiseret i produktion af grøntsagsfrø. Opkøbet betyder, at Jensen Seeds nu kan øge udbuddet af grøntsagsfrø til kunderne.
Side 1 af 1871 (37405 artikler)Prev1234567186918701871Next