Skårlægger, presser og wrapper helsæd i én arbejdsgang

Kim Pedersen, Bøvlingbjerg, mener, at helsæd, der ligger på skår, giver en dårligere foderudnyttelse, fordi solen og varmen får kernerne til at indkapsle sig.

Afgrøden, her økologisk havre, skårlægges med en frontmonteret skårlægger. Bag traktoren følger en rundballepresser udstyret med snitteknive samt wrappeudstyr. Helsæden ligger kun på skår i nogle få sekunder, inden den samles op, presses og wrappes.

Af Erik Kjærgaard Christensen

 

Både tidspunktet og måden, Kim Pedersen, der driver maskinstation ved Bøvlingbjerg i Nordvestjylland, bjærger helsæd på i år, er usædvanlige.

På grund af den usædvanligt hårde tørke gik han i gang med bjærgningen af helsæd allerede i midten af juni. Og arbejdet er fortsat lige siden.

Det andet usædvanlige er, at helsæden skårl&

Vil du læse mere?

Prøv 30 dage for 30 kr.

Dette indhold er forbeholdt vores abonnenter, men du kan få adgang på få minutter, med online abonnement.

Allerede abonnent?

Læs også