Klimaforvirring

Af Hans Aarestrup, direktør for Bæredygtigt Landbrug, Gl. Tårupvej 48, 7000 Fredericia

En ny stor database fra den grønne tænketank Concito viser angiveligt, hvor meget CO2 flere hundrede forskellige fødevarer udleder. Desværre bliver ingen klogere af tallene.

Først og fremmest tegner undersøgelsen et fortegnet billede af, hvor slemt kød skulle være i forhold til grøntsager. Initiativet fra Concito kan derfor bedst betegnes som en ufaglig sviner til vores danske husdyrproduktion, der i øvrigt er internationalt anerkendt for at være særdeles miljø- og klimavenlig. Derfor frygter jeg, at en ukritisk tilgang til databasen kan medføre løsninger, der er skadelige ikke bare for landbruget men også for klimaet.

Det er da et super initiativ at ville lave en oversigt over fødevarers klimaaftryk, men resultaterne er decideret misvisende. 

Problemet er, at man angiver belastningen ud fra hvert kilo fødevare, selv om det er indholdet af næringsstoffer og ikke vægten, der er afgørende. Det bør selvfølgelig i stedet angives i forhold til energien i maden eller i forhold til den mængde protein, der er i varen.

Et menneske har ikke behov for fødevarer af en given vægt. Vi spiser tværtimod en mængde, der dækker vores behov for bl.a. kalorier og protein. Derfor er det mere korrekt at gøre klimaaftrykket op i forhold til næringsstofindholdet. Og det er åbenlyst, at der er mere energi og protein i 100 gram svinekød end i 100 gram agurk.

Dette er et debatindlæg, som vi har valgt at offentliggøre på vores hjemmeside og/eller i et eller flere af vores printmedier. Indlægget er udelukkende et udtryk for skribentens egne holdninger.

Læs også