Vise mænd på politisk vildspor

Overvismand Carl-Johan Dalgaard gør sig skyldig i politisk manipulering og vildledning, når han tillader sig at indregne forslag fra egen vismandsrapport i fremtidige politiske beslutninger.

Af Christian Lund, formand for Sønderjysk Landboforening, Billundvej 3, Vojens

I erhvervstillægget i Jyllands-Posten den 24. marts 2021 skal man finde sig i at læse, at overvismand Carl-Johan Dalgaard politiserer om landbrugets og fødevareindustriens fremtid.

Carl-Johan Dalgaard og nationalbankdirektør Lars Rohde mener, det er på tide, at økonomien tilpasser sig den nye økonomiske virkelighed, og d’herrer har tre hovedområder, som ifølge deres opfattelse har forandret sig under coronapandemien. Øget digitalisering og internethandel, øget automatisering i industrien, og grøn omstilling koster jobs i landbruget

De to første punkter kan let forstås ud fra den dagligdag, vi allerede har bevæget os ind i med internethandel, hjemmearbejdspladser, m.m. Det tredje punkt; at grøn omstilling af landbruget vil komme til at koste i omegnen af 25.000 jobs...hvorfor nu det, vil jeg gerne højt og rungende spørge de to højest-placerede økonomer.

Det ligner et postulat, som den overvise Carl-Johan Dalgård har udtænkt, fordi han allerede indregner den for landbruget ødelæggende CO2-afgift, han selv har været med til at foreslå i vismandsrapporten »Økonomi og Miljø« fra 9. marts 2021.

Men er det ikke at komme lidt for langt frem i skoene som overvismand. Carl-Johan Dalgaard gør sig skyldig i politisk manipulering og vildledning, når han tillader sig at indregne forslag fra egen vismandsrapport i fremtidige politiske beslutninger i artiklen.

Hvad han burde gøre

Det burde en vismand holde sig for god til. Landbruget er i fuld gang med selv at finde veje til grøn omstilling og dermed at leve op til klimamålene, uden at det skal gå ud over produktion og arbejdspladser. Men indføres den foreslåede helt tåbelige CO2-afgift på landbrug, får han givet ret. En dansk CO2-afgift vil presse fødevareproduktionen til andre lande. Det vil være langt mindre klimavenligt og i sidste ende skade klimaet.

Dansk landbrug og fødevareproduktion er verdensførende på klima, og det er værd at udvikle i stedet for afvikle. Det burde overvismanden vide og kommunikere videre til regeringen.

Dette er et debatindlæg, som vi har valgt at offentliggøre på vores hjemmeside og/eller i et eller flere af vores printmedier. Indlægget er udelukkende et udtryk for skribentens egne holdninger.

Læs også

Retsopgør om ammoniak fra husdyrbrug – det er nu, det gælder!
Brexits betydning for eksport til Storbritannien
Spis dansk kød med god samvittighed
Send ikke mælken ud af Danmark
Retsopgør om ammoniak fra husdyrbrug
Fødevare-arbejdspladser er »dansk, når det er bedst«