Corona-hjælpepakker: Vi i landbruget kender til kriser og økonomiske tab

Af Henrik Jessen, bestyrelsesmedlem i LandboSyd

Vi står sammen i disse corona-tider. Men mens de offentligt ansatte er sikret en god løn, har nogle selvstændige problemer med at få hjælpepakkerne til at række, og nogle må tære hårdt på private opsparinger og pensioner.

Vi har fra landbrugets side stor forståelse for de selvstændiges situation og den frustration det giver.

Nogle landmænd kan glæde sig over gode priser, mens andre bliver hårdt ramt. Bl.a. oksekød er faldet i pris, og mange kalveproducenter har været meget pressede. I løbet af vinteren har Smågrise til eksport har, bl.a. pga corona, ramt den laveste pris nogensinde.

Ikke ukendt for os

Kriser og økonomiske tab er ikke ukendt for os i landbruget – vi har måttet vænne os til store udsving. Vi har tidligere oplevet, at mælkeproducenterne betalte en stor pris for Muhammed-krisen, og finanskrisen gjorde det svært og dyrt at få en god finansiering. Ruslands boykot af fødevarer fra EU ramte bl.a. mælk og dansk svinekød dyrt, ligesom tørken i 2018 blev en økonomisk bet for mange planteavlere. Og nu som nævnt Corona epidemien.  

Man kan jo ikke give landmanden skylden for disse kriser og jeg mener ikke, det har været rimeligt, at vi hver gang stod alene og set kolleger i andre lande har fået en håndsrækning. Nu bruger vi så milliarder af kroner på hjælpepakker. At vi i landbruget også godt kunne have brugt lidt af dem, når vi uforskyldt blev skubbet ud i en krise, skal ikke ødelægge glæden over at andre dele af erhvervslivet nu har fået hjælp.

Vi har i Danmark stærkt brug for de selvstændige der skaber indtjening og arbejdspladser.

 

Dette er et debatindlæg, som vi har valgt at offentliggøre på vores hjemmeside og/eller i et eller flere af vores printmedier. Indlægget er udelukkende et udtryk for skribentens egne holdninger.

Læs også

Retsopgør om ammoniak fra husdyrbrug – det er nu, det gælder!
Brexits betydning for eksport til Storbritannien
Spis dansk kød med god samvittighed
Send ikke mælken ud af Danmark
Retsopgør om ammoniak fra husdyrbrug
Fødevare-arbejdspladser er »dansk, når det er bedst«