Spis dansk kød med god samvittighed

Af Flemming Fuglede Jørgensen, formand for Bæredygtigt Landbrug, Borupgård, Løkken

Flere forretninger begynder nu at klimamærke deres fødevarer. Umiddelbart lyder det jo fornuftigt – at vi som enkeltforbruger kan tilgodese klimaet igennem vores valg af fødevarer. Og det er enkelt – du skal spise agurk, forsage kødet og helt glemme oksemørbrad.

Men er vores fødevarevalg helt så enkelt? Vi kan jo ikke leve af agurk alene.

Og her er det, at mærkningen går helt agurk. Mærkningen bygger på en klima-fødevaredatabase, som den grønne tænketank Concito har udarbejdet med støtte fra Salling-fondene. Kort om denne database kan siges: Ideen er god – udførelsen elendig.

Opgørelser fejler

Der er flere problemer.

1. Man har ikke en præcis oversigt over landbrugets udledninger og oplagring af CO2 og lattergas, og slet ikke så man kan dele belastning ud på enkeltfødevarer.

2. Klimaaftrykket på dansk oksekød er mindre end oksekød fra flere andre steder. Det fremgår ikke. Det vises heller ikke, når landbruget forbedrer sig.

3. Fødevarernes klimaaftryk opgøres pr. kg – og ikke i energienheder. Det er jo næringsstofferne, der er afgørende for fødevarernes værdi for forbrugeren. Hvis det kun var vægten, der betød noget, skulle vi jo alle sammen bare drikke vand og spise agurk.

4. Prisen på varen er medvirkende i udregningen, så oksemørbraden bliver mere klimasvinsk end det hakkede oksekød.

Grotesk eksempel

Fødevarernes klimaaftryk må sammenlignes pr. næringsstofenhed og ikke pr. vægtenhed – ellers kommer man – som det også fremgår af Concitos oversigt – til at vise, at vandholdige produkter er de mest klimavenlige. Oksekødet bliver dermed taber og agurken vinder, for at sige det enkelt.

Blot et grotesk eksempel: Bouillonterninger er i Concitos opgørelse 14 gange så klimabelastende som færdig bouillon – så det betaler sig at tilsætte vand – både for klimaregnskabets skyld og for at få noget ud af terningen.

Opgørelserne er simpelthen for usikre til at bruge på enkeltvareniveau. Men vi ved, at dansk landbrugs fødevareproduktion er en af de mest klimavenlige i verden.

Derfor må konklusionen være: spis dansk mad med glæde.

Dette er et debatindlæg, som vi har valgt at offentliggøre på vores hjemmeside og/eller i et eller flere af vores printmedier. Indlægget er udelukkende et udtryk for skribentens egne holdninger.

Læs også

Hold jer langt væk fra frivillige BNBO-aftaler
Landbrugsudspil er et benspænd for velfærdsstaten
Klimaplan er direkte skadelig for klimaet
Hvorfor lægges benet i gips, når det er armen, der er brækket?
Statsministeren bluffer dansk landbrug
Miljøstyrelsen styrer ikke fagligt korrekt