Alternative fakta redder ikke verden

Det er faktuelt forkert, når Når Klaus Aage Bengtson skriver, at det økologiske landbrug ikke er en fordel for miljøet, drikkevandet og klimaet, skriver formanden for Økologisk Landsforening i dette læserbrev.

Af Per Kølster, formand, Økologisk Landsforening

Som formand for Økologisk Landsforening synes jeg, det er dejligt, når folk sætter økologien til debat. Det er vigtigt at diskutere økologien, så vi holder hinanden på dupperne og sikrer, at vi bliver ved med at stille store krav til os selv.

Men vi er nødt til at diskutere fakta, hvis det skal gøre en forskel. Det gør Klaus Aage Bengtson langt fra i sit læserbrev (Effektivt Landbrug 29/1-2022, red.), når han skriver, at det økologiske landbrug ikke er en fordel for miljøet, drikkevandet og klimaet. For det er ikke fakta. Det er dét, der så populært hedder alternative fakta. Et fænomen, der tog fart under Donald Trump, som præsident, og som desværre også tager fart i dagens Danmark.

Fakta er, at det vil gavne det danske vandmiljø, hvis landbruget blev drevet økologisk. I gennemsnit ville der blive udvasket 12-13 kg kvælstof mindre pr. hektar landbrugsjord. En forskel som selvfølgelig kan rykkes på alt afhængig af den enkeltes handlinger. For eksempel ved så flere efterafgrøder. Økologien kan selvfølgelig ikke afhjælpe dårligt landmandskab, og det er hvad, der er tale om, hvis der er mange sorte marker.

Ukendte risici

Fakta er også, at der ikke er vished for, at ingen af de 300 sprøjtegifte, der må bruges i det konventionelle landbrug, ikke kan forurene drikkevandet. Og der er en endnu ukendt risiko forbundet med cocktailen af gift i grundvandet. Det er heller ikke sandt, at økologi udleder langt mere CO2 pr. produceret enhed. Det har Aarhus Universitet flere gange tilbagevist baseret på gennemgang af den forskning, der er lavet i Europa. Klimabelastningen pr. produceret produkter er stort sent ens, når man ser på økologi og konventionel produktion. Opgjort pr. areal er den opgjort som gennemsnit lavere ved økologi. Blandt andet fordi økologer lagrer mere kulstof i marken, har færre dyr og bruger mindre gødning.

Nogen synes sikkert én landmand er mere troværdig end forskning, men Fødevareministeriet har lavet et grundigt ark, baseret på forskning.

Det er derfor på mange måder rigtig ærgerligt, at Klaus Aage Bengtson taler sig selv ned. Ingen har nogensinde hævdet, at økologien redder verden, så det er der ikke grund til at tilbagevise. Men økologi viser en anden vej for det danske landbrug, og det rummer nogle mulige fordele målt på vandmiljø, drikkevand, dyrevelfærd, biodiversitet i det åbne land og klima. Det er uomtvisteligt.

 

Dette er et debatindlæg, som vi har valgt at offentliggøre på vores hjemmeside og/eller i et eller flere af vores printmedier. Indlægget er udelukkende et udtryk for skribentens egne holdninger.

Læs også