Landbruget og Ukraine

Ukraine har meget til fælles med Danmark, skriver MF Jacob Jensen (V) i dette læserbrev.

Af Jacob Jensen (V), folketingsmedlem

I denne tid er hele verdens opmærksomhed rettet mod Ukraine og den forfærdelige situation, der er i landet efter Ruslands angreb. Det fylder meget i de flestes bevidsthed, at der igen efter mange år med fred nu igen er krig i Europa. 

Måske særligt i landbruget er der en ekstra opmærksomhed, idet mange ukrainere er tilknyttet arbejdsopgaver inden for fødevaresektoren.

Mange danske landbrugsfamilier har således tætte kontakter til ukrainere, der i denne tid må have tankerne hos familien hjemme i Ukraine. Vi har allerede set stor hjælpsomhed fra mange sider. Store og små donationer. Indsamlinger af tøj og tæpper. Busser, der sendes mod den polsk/ukrainske grænse. 

Ukraine er et stort landbrugsland og har på den vis meget tilfælles med Danmark. Det er ikke tilfældigt, at Ukraine er blevet kaldt Europas kornkammer, og at mange danske landmænd har investeret i farme i netop det område. 

Står klar med åbne arme

Der vil utvivlsomt komme en stor flygtningestrøm fra Ukraine i den kommende tid. Jeg er sikker på, at dansk landbrug står klar med åbne arme i forhold til at tilbyde relevant arbejde for mange af dem, der måtte komme hertil. For mens flygtninge fra mange andre områder i verden typisk søger mod de større bysamfund og til ghetto-områder med høj arbejdsløshed, så søger ukrainere i høj grad mod landområder og til i nærmest alle tilfælde et arbejde. 

Det, at få noget meningsfyldt at give sig til, er noget af det bedste for en flygtet familie til at holde modet og håbet oppe. Og det kan dansk landbrug være med til at give i en historisk usikker tid.

Læs også