bannerPos

Absurd dato-tyranni i landbruget

Hans Aarestrup, direktør for Bæredygtigt Landbrug.
03-08-2020 15:09

Teori og praksis falder ikke altid i hak, mener BL-direktør, Hans Aarestrup.

Af Hans Aarestrup, direktør for Bæredygtigt Landbrug, Gisselbakken 1, 7000 Fredericia

Det ved man alt om hos danske landmænd – som i denne tid høster på livet løs og absolut ikke beklager sig over arbejdsmængden, men som til gengæld endnu engang er underlagt myndighedernes absurde datotyranni: Tåbelige frister for såning af efterafgrøder gør, at landmænd kan vælge mellem at høste umodent korn eller at blive skåret i gødningskvoten. Fordi embedsmænd, der lever fuldstændig afkoblet fra naturen, tilpasser reglerne deres egen magelighed.

Årets sommerferie gik for min families vedkommende til Tyskland. Her tænkte jeg tilbage på min studietid i Berlin anno 1990, hvor vi lærte om det bureaukratiske landbrugssystem i DDR: Her var planteavlsbrugene på flere tusind hektar og alligevel fælles om agrokemiske centre, der stod for gødskning og sprøjtning. Alt foregik efter en nøje planlagt opskrift og kalender, uanset om der var behov for behandling eller ej – og uanset om vejret var til det eller ej. Myndighederne havde besluttet, hvad der skulle gøres, og hvornår det skulle gøres.

Resultaterne var naturligvis derefter. På hvert landbrugskollektiv var der typisk ansat fire mand med en længerevarende teoretisk uddannelse til at foretage registreringer i marken. I gennemsnit blev der på hver mark registreret 110 parametre, som man naturligvis altid tilpassede forventningerne, så man ikke fik bøvl med staten.

Dengang troede jeg, at DDR var langt bagefter udviklingen i Danmark – hvor den enkelte selvejerbonde sørgede for at optimere udbytte og minimere omkostninger til gødning og kemi.

Men måske østtyskerne desværre i virkeligheden var 30-40 år foran os?

Gid danske landmænd kunne koncentrere sig om det, de er bedst til: At lave nogle af verdens sundeste, sikreste og mest velsmagende fødevarer – i stedet for uafbrudt at skulle tage hensyn til rigide, verdensfjerne skrivebordsregler.

Dette er et debatindlæg, som vi har valgt at offentliggøre på vores hjemmeside og/eller i et eller flere af vores printmedier. Indlægget er udelukkende et udtryk for skribentens egne holdninger.

Forlæng tilladelser til produktion i særlige tilfælde

Det skal være muligt at forlænge produktionstilladelser, så producenter under ekstraordinære omstændigheder kan lukke ned for produktion uden at skulle risikere, at de ikke kan åbne for den igen, når tiderne bliver bedre, mener miljøudvalgsformanden i LandboNord.

Blå blok indkalder til samråd om minivådområder

Det går alt for langsomt med at få godkendt ansøgninger om minivådområder, mener blå blok, der nu kalder fødevareminister Mogens Jensen (S) i samråd.

Ny uddannelse til bestyrelsesmedlemmer

Danmark har fået sin første uddannelse målrettet bestyrelsesmedlemmer i andelsselskaber og lignende virksomheder. Det første hold er netop udklækket.

Jagt på et spøgelse

Hvor der ikke sås vintersæd, skal der sås efterafgrøder – undtagen ved sent optagne rodfrugter. Det er landbrugets bedste middel til at jage det politiske kvælstof-spøgelse på flugt, mener næstformanden i Bæredygtigt Landbrug.

Dyrenes Beskyttelse går i krig mod minkindustrien

Debatten om dyrevelfærd raser på blandt andet minkområdet. Nu kræver Dyrenes Beskyttelse, at minkindustrien bliver udfaset i Danmark.

Bedriftsbesøg om det gode håndværk

Der var et inspirerende bedriftsbesøg hos familien Hansen ved Lintrup forleden, hvor Syddansk Kvæg i samarbejde med SLF havde inviteret til en snak om gode vaner i stalden samt lav dødelighed og høj ydelse blandt gårdens dyr

Guld kan være en fornuftig investering

Det kan være fornuftigt at have guld med i investeringsporteføljen, vurderer en analytiker.

Diarré-udfordringer løst med vaccine

Det koster både bundlinje og arbejdsglæde, når fravænningsdiarréen florerer i klimastalden. Løsningsforslagene er mange og effekten forskellig fra besætning til besætning. Svinefagdyrlæge Jens Sørensen fra Danvet har dog erfaret, at vaccination mod E. coli både kan redde griseliv og forhindre økonomiske tab.

Tyskland: Afrikansk svinepest påvist langt fra det truede område

Der er fundet ASF i et vildsvin i Brandenburg langt fra det definerede truede område. Således er der nu påvist 37 ASF-tilfælde i Tyskland. En endelig bekræftelse afventes stadig.
Side 1 af 1933 (38648 artikler)Prev1234567193119321933Next