Grise uden antibiotika kræver forbruger-opbakning
Opdræt af grise uden antibiotika, OUA, kræver forbrugernes opbakning, skriver Berith Nissen, OUA producent og næstformand i SLF, Vonsmosevej 12, Vilstrup ved Haderslev:

Jeg glæder mig til, at danskerne får øjnene op for en produktion af grisekød uden brug af antibiotika.
Nu har forbrugerne talt om, at vi bruger for meget antibiotika til de danske grise, og MRSA i de danske stalde har fyldt utroligt meget i debatten. Men Danmark bruger faktisk væsentligt mindre antibiotika end andre lande og ses som et foregangsland mht. succesfuld nedbringelse af antibiotikaforbrug og takling af resistensproblemer.
Nu producerer vi faktisk det, som mange har ønsket: På vores gård opdrætter vi grise, der aldrig har fået antibiotika. Udfordringen er bare, at få forbrugere ved det. Og mange aner ikke, hvor de kan købe kødet.
Men når forbrugerne først har hørt om OUA og finder det i kølediskene, så er jeg ikke i tvivl om, at de også gerne vil betale lidt ekstra for grisekødet. Det koster nemlig lidt mere at producere på den måde, så kødet er lidt dyrere. Det kræver mere opsyn med grisene, det kræver mere plads, og grisenes foder er lidt dyrere.
Der er kun forbrugerne til at betale, hvis vi griseproducenter skal fortsætte og udvide produktionen af grise, der er opdrættet uden antibiotika. Det er naturligvis et valg, som forbrugerne skal tage, når de køber ind.
Når man står ved køledisken og skal vælge mellem OUA og ikke OUA, så skal man bare huske, at der ikke er antibiotikarester i noget af grisekødet. Man skal vælge OUA kødet, fordi man ønsker at støtte op om en produktion uden antibiotika, og fordi man ønsker at købe kød fra en gris, der aldrig har fået antibiotika.
Nu har forbrugerne talt om, at vi bruger for meget antibiotika til de danske grise, og MRSA i de danske stalde har fyldt utroligt meget i debatten. Men Danmark bruger faktisk væsentligt mindre antibiotika end andre lande og ses som et foregangsland mht. succesfuld nedbringelse af antibiotikaforbrug og takling af resistensproblemer.
Nu producerer vi faktisk det, som mange har ønsket: På vores gård opdrætter vi grise, der aldrig har fået antibiotika. Udfordringen er bare, at få forbrugere ved det. Og mange aner ikke, hvor de kan købe kødet.
Men når forbrugerne først har hørt om OUA og finder det i kølediskene, så er jeg ikke i tvivl om, at de også gerne vil betale lidt ekstra for grisekødet. Det koster nemlig lidt mere at producere på den måde, så kødet er lidt dyrere. Det kræver mere opsyn med grisene, det kræver mere plads, og grisenes foder er lidt dyrere.
Der er kun forbrugerne til at betale, hvis vi griseproducenter skal fortsætte og udvide produktionen af grise, der er opdrættet uden antibiotika. Det er naturligvis et valg, som forbrugerne skal tage, når de køber ind.
Når man står ved køledisken og skal vælge mellem OUA og ikke OUA, så skal man bare huske, at der ikke er antibiotikarester i noget af grisekødet. Man skal vælge OUA kødet, fordi man ønsker at støtte op om en produktion uden antibiotika, og fordi man ønsker at købe kød fra en gris, der aldrig har fået antibiotika.