bannerPos

Maria Reumert Gjerding og den bevidste misinformation

Præsidenten for Danmarks Naturfredningsforening, Maria Reumert Gjerding taler for en reduktion af landbrugets forbrug af gylle og gødning og for at reducere kvælstofnormerne, skriver Peter Bohnsen Jensen. Arkivfoto

AF: DEBATINDLÆG

15-11-2019 14:17
Præsidenten for Danmarks Naturfredningsforening taler mod bedre vidende, mener skribenten.

Af Peter Bohsen Jensen, bestyrelsesmedlem i Landsforeningen Bæredygtigt Landbrug, Bygaden 25, Rårup, 7130 Juelsminde

Årets miljørapport fra Miljøstyrelsen, Novana-rapporten er netop udkommet. Den fortalte om et – omend lille – fald i udledning af næringsstoffer og en stigning af fund af kemi i vandboringerne.

Straks er præsidenten for Danmarks Naturfredningsforening Maria Reumert Gjerding fremme med forslag om at begrænse landbrugets og dermed fødevareproduktionens muligheder. Hun taler for en reduktion af landbrugets forbrug af gylle og gødning og for at reducere kvælstofnormerne. Hun råber op om, at udledningen af næringsstoffer skal ned på 42.000 tons – selvom det gang på gang blandt andet i et ministersvar til Folketinget den 13. februar 2019 er slået fast, at måltallet er 44.700 tons.

Og når hun omtaler fund af kemi i vandet, er det udelukkende landbrugets midler, hun nævner – ikke et ord om fund af biocider og andre stoffer, der intet har med landbruget at gøre, f.eks. rester af træbeskyttelse og maling. De stoffer begynder man nu at lede efter, og dermed finder man dem også.

Næsten konstant udledning

Præsidenten taler simpelthen mod bedre vidende.

Præsidenten henviser som en løsning til den aftale om udtagning af jord, Danmarks Naturfredningsforening har udarbejdet med støtte fra Landbrug og Fødevarer (L&F). På den måde støtter L&F Danmarks Naturfredningsforening i hetzen mod Landbrugspakken og en insisteren på et forkert måltal.

Udledningen af næringsstoffer har været stort set konstant i de sidste 10 år, hvad enten landbruget har måttet gøde efter afgrødernes behov efter Landbrugspakken, eller man var tvunget til at undergødske, samtidig med landbrugsarealet er faldet. Mere af samme medicin vil føre til samme resultat – en vandret kurve for den normaliserede næringsstofudledning. Er det det, præsidenten ønsker?

Vi landmænd ønsker protein i dansk korn, så det er nærende og velegnet til brødkorn. Det skal også være kvalitetskorn, der kan eksporteres. Det skader på ingen måde vores miljø. Den misinformation, præsidenten kommer med, er derimod både vildledende og skræmmende.

Dette er et debatindlæg, som vi har valgt at offentliggøre på vores hjemmeside og/eller i et eller flere af vores printmedier. Indlægget er udelukkende et udtryk for skribentens egne holdninger.

Danmarks største afgrøde – efterafgrøden

Udgiften til at etablere efterafgrøderne er enorm, og de 3.500 ton kvælstof, som ekstra efterafgrøder i det kommende år menes at tilbageholde, fylder ikke meget i det store billede, mener formanden for LandboSyd.

Høst af Canola skuffer mere end forventet

Den canadiske høst af rapsfrø, også kaldet Canola, er ved at være overstået og det tyder på, at høsten kommer til at skuffe mere end forventet. Våde vejrforhold har således resulteret i den dårligste canadiske rapsproduktion i fire år.

Lån til bæredygtige investeringer kan blive billigere end de traditionelle

Adm. direktør i DLR, Jens Kr. A. Møller, spår, at »brune« lån over tid vil blive væsentligt dyrere end lån til bæredygtige investeringer.

Fortsat stigende traktorsalg

Der er dødt løb i toppen af traktorstatistikken og december måned bliver afgørende for, hvem der løber med førstepladsen som årets mest solgte traktor.

Amerikansk medie fremhæver Danmark som antibiotika-foregangsland

Danske svineproducenter viser, at man kan gøre det på en bedre måde end i USA, når det kommer til antibiotika, lyder det i stor artikel i New York Times. Artiklen har været undervejs i over et år, fortæller Søren Søndergaard, næstformand i Landbrug & Fødevarer Svineproduktion.

L&F med roser til aftale om ny klimalov

L&F glæder sig over, at der ikke er fastsat specifikke reduktionsmål for landbruget og andre sektorer i aftale omkring ny klimalov.
Side 1 af 1717 (34338 artikler)Prev1234567171517161717Next