bannerPos

Revider øjeblikkeligt jeres fejlslagne mink-strategi

Erik Ugilt mener, at myndighedernes aflivningsstrategi er ved at aflive hele erhvervet på et ufagligt grundlag.

AF: DEBATINDLÆG

12-10-2020 09:30
Erfarne dyrlæger har stillet store spørgsmålstegn til myndighederne, og der er intet belæg for masseaflivningen. Så stop øjeblikkeligt, pels årets produktion normalt, og afsæt en erstatning til farme, der eventuelt bliver ramt af for store dødsfald, mener denne læserbrevsskribent.

Af : Erik Ugilt, tidligere formand for Kopenhagen Fur

Hvor er det flot, at størstedelen af debatten om Covid-19 i medierne af minkavlerne er fremført på en særdeles sober måde, hvor fakta efterlyses som grundlag for politikernes og »eksperternes« beslutninger om, hvilken ordninger der skal gennemføres over for de danske pelsdyravlere.

Det har betydet, at store dele af befolkningen har forstået sagens alvor for minkavlerne og dermed hele det danske samfund.

Analyser foretage af Eurofins, Danmark største analysefirma, har vist, at store dele af alle danske rensningsanlæg allerede i marts, april og maj måned var fyldt med store mængder coronavirus.

Og alt vandet fra alle rensningsanlæg flyder som bekendt videre til alle danske vandsystemer og videre til indre farvande. Derfor er store dele af vores åbne vande fyldt med coronavirus, ikke fra mink men fra mennesker, uden at nogen kender til nedbrydningstiden, hvilket løbende vil betyde stor smitterisiko for mennesker og dyr.

I lørdags bad jeg fodercentralen Limfjorden om at udskrive den daglige foderlevenrance til fem Covid-19-positive farme konstateret i august og september måned, for at se hvor mange dage minkene havde spist mindre på grund af Covid-19.

Det viste sig, at farmene i de fem-syv dage var gået cirka 10 procent ned i foderforbrug, hvorefter alle farme igen var tilbage til samme ædelyst. I de fem-syv dage var dødstallet kun begrænset højere.

Pels normalt

Det siger noget om, hvor hurtigt smitten kan komme ud af en besætning igen.

Og det var smittede farme, der på få dage blev raske igen og spiste normalt. Disse iagttagelser falder godt i tråd med mange udtalelser fra erfarne minkdyrlæger, der samstemmende har sat stort spørgsmålstegn ved »eksperternes« »slå ihjel strategi«.

Jeg kan kun opfordre regering og myndigheder til øjeblikkeligt at revidere deres fejlslagne strategi, som er i færd med at aflive/afvikle størstedelen af den danske minkproduktion med en omkostning for samfundet på måske fire-otte milliarder og udelukkelse af fremtidige meget store eksportindtægter på helt op til årligt 13 milliarder gennem de seneste 25 år.

For ingen pelsdyravlere tør indsætte nye dyr på deres farme, hvis der ikke er sket en form for immunitet.

Så mit forslag til strategi: Stop øjeblikkelig aflivningen. Pels årets produktion normalt, og afsæt en erstatning til farme der eventuelt bliver ramt af for store dødsfald. Det vil kun koste en brøkdel af det vanvid, der foregår i øjeblikket, samtidig med at der vil give plads til, at Danmark kan bibeholde sin førsteplads som verdens førende minkproducent samt i tusindvis af arbejdspladser hovedsagelig i landområderne.

Men det skal gå hurtigt.

Dette er et debatindlæg, som vi har valgt at offentliggøre på vores hjemmeside og/eller i et eller flere af vores printmedier. Indlægget er udelukkende et udtryk for skribentens egne holdninger.

Nu kan du registrere overdragelser af betalingsrettigheder

Du kan nu se betalingsrettighedernes foreløbige værdi for 2021 og registrere overdragelser af betalingsrettigheder med henblik på støtteudbetalingen 2021.

Ny partner med i samarbejde om lukkede påfyldningssystemer for sprøjtemidler

Fem førende virksomheder i landbrugssektoren Adama, BASF, Corteva Agriscience, Nufarm og Syngenta får følgeskab af endnu en partner. Certis Europe har således tilsluttet sig samarbejdet om at introducere easyconnect CTS på det europæiske marked i 2021/22, i blandt andet Danmark.

Svineproducenter støtter chauffører efter trusler om transportstrejke

Danske dyretransportchauffører truer med at iværksætte en landsomfattende strejke fra onsdag, hvis de nuværende regler, der indebærer bøder i 10-15.000 kroners klassen, ikke bliver lavet om. Nu får chaufførerne støtte af Danske Svineproducenter.

Valtra får sit eget Farming Simulator League-hold

Valtra træder ind i esports verdenen ved at lancere sit eget hold i den kommende FSL-sæson, der starter i slutningen af november 2020. Holdet består af seks spillere, der allerede har bevist sit høje niveau i konkurrencen, hvoraf tre af spillerne rangerer som nummer to i sidste FSL-sæsonfinaler.

Skiold Landmeco får Patent Nords Innovationspris 2020

Innovationsprisen, der uddeleles af Patent Nord, går i 2020 til Skiold Landmeco.

Voldsom udbudspukkel på slagterier påvirker tysk notering

Den tyske notering for smågrise, Nord-West-noteringen er heller ikke i denne uge ændret. Noteringen er derfor stadig på 27 euro, mens noteringen for 8-kilos grise også er uændret på 17,50 euro.

Tredobling af puljer sender 500 mio. kroner ud til nye miljøvenlige stalde i 2020

Tilskuddet til nye og mere miljøvenlige slagtesvine- og kvægstalde i 2020 tredobles. Oprindeligt var det 85 millioner kroner i hver pulje. Nu er der 250 millioner kroner til hver pulje.

DR: Sådan har corona muligvis spredt sig mellem minkfarme

Coronasmitten har spredt sig som en løbeild blandt de nordjyske minkfarme de seneste måneder, men nu kan man være kommet et lille skridt nærmere, hvordan smitten har bredt sig.

Online-viden direkte til gården erstatter kvægkongres i 2021

Landbrug & Fødevarers Sektorbestyrelse for kvæg har med tungt hjerte konkluderet, at det ikke er muligt at planlægge og afholde Kvægkongres næste år.
Side 1 af 1955 (39088 artikler)Prev1234567195319541955Next