Banker hjertet for ledelse og landbrug, så er en stilling som driftsleder en oplagt mulighed for at udvikle sig både fagligt og personligt. For Marius Jensen har stillingen som driftsleder hos Egekærslund ved Odense været et lærerigt springbræt til livet som selvstændig i landbruget.
27-årige Marius Jensen har siden den 1. februar 2022 været driftsleder for markbruget hos Helle og Kurt Lundsgaard på Egekærslund ved Odense. Et landbrug der omfatter en stab på 19 medarbejdere til at varetage de 600 hektar planteavl, samt en maskinstation der, udover alt vedrørende markdrift, også løser opgaver inden for park, anlæg og boldbaner, skov, natur og entreprenørområdet.
Allerede da Marius Jensen søgte stillingen, var han ikke i tvivl om, at Egekærslund lige var stedet for ham. Ikke mindst fordi han gerne ville være, hvor der var mere end bare et par enkelte andre medarbejdere.
- Marius ringede to timer efter, at vi havde slået stillingen op og sagde: - Det er lige den stilling, jeg skal bruge, smiler Helle Lundsgaard over situationen for 2,5 år siden, hvor Marius Jensen blev blandt de udvalgte til en jobsamtale og efterfølgende var den der fik jobbet.
Da Helle og Kurt Lundsgaard dengang ansatte Marius Jensen som driftsleder for landbrugsdelen på Egekærslund, var det første gang, at de overhovedet havde en driftsleder.
- Det var første gang, at vi skulle have en mere i ledelsessystemet. Det er gået godt. Der var ingen »skudder mudder« i krogene, men for os har det da også været en rejse i forhold til tidligere, bemærker Kurt Lundsgaard, om det, at skulle give ansvar fra sig, idet han hidtil selv havde stået for den del af virksomheden.
Ledelse handler om mennesker
Marius Jensen voksede op på et større landbrug med planteavl og grise ved Ejby. Siden læste han til Faglært Landmand, arbejdede forskellige steder, herunder en vinter i Australien, inden han i 2022 afsluttede uddannelsen til Agrarøkonom og søgte driftslederstillingen hos Egekærslund.
Uddannelses- og erfaringsmæssigt er han dermed klædt godt på til at overtage den fædrene gård sammen med sine søskende.
Håndtering af medarbejdere har blandt andet fyldt meget i stillingen som driftsleder på Egekærslund og Marius Jensen fortæller, at ledelse godt nok er et emne på landbrugsskolen, men at emnet under skoleperioden var noget flyvsk, da man ikke havde erfaring at bygge det op på.
- Her har jeg lært rigtig meget om mennesker. Mennesker af forskellig type og i forskellige aldre, fortæller Marius Jensen om tiden som driftsleder.
Sparring og gensidig respekt
Han lægger ikke skjul på, at det ikke var nemt at være driftsleder som yngste medarbejder i flokken, da han startede.
- Jeg skulle bygge stor respekt op - gensidig respekt, påpeger driftslederen, der også har nydt godt af den gode sparring fra de erfarne medarbejdere.
Som driftsleder har han også haft tre elever og en medarbejder i fleksjob under sine vinger. Her er opfølgning og kommunikation særligt i fokus.
- Der er stor forskel på elever. Nogle gange skal du lige tage en dyb indånding, smiler Marius Jensen.
Kunden har altid ret
Med en bedrift som Egekærslund, hvor maskinstation er blandt driftsgrenene, har kundekontakt ikke mindst fyldt en del i læringsprocessen.
- Jeg har lært, at det er en servicevirksomhed. Det har været en stor ting at skulle lære, at man ikke kan tage sit eget først. Der skal prioriteres, aftalerne skal overholdes og det gælder om at være ærlig, lyder det fra Marius Jensen og Kurt Lundsgaard supplerer: - Kunden har altid ret.
Markplaner, gødningsregnskab, præcisionslandbrug og konsulentkontakt er blandt de mange opgaver i hverdagen som driftsleder. Desuden har Marius også taget over på ansvaret for halm og landbrugsdelen i forhold til kunderne, hvor logistik og prioriteringer helst skal gå op i en højere enhed.
- Jeg har fra begyndelsen fået at vide, at det er vigtigt at tage en beslutning. Vi skal gøre noget. Ser vi bagefter, at det alligevel ikke var det rigtige, så var det nok det rigtige i nuet, da vi stod i det. Her er vejret en stor faktor i det spil, påpeger Marius Jensen, der i øvrigt samtidig udviser stor taknemmelighed over, også at have fået indsigt i flere andre driftsgrene.
- Egekærslund er en spændende virksomhed. Her sker meget. Jeg har både været med til at rydde sne og lægge fiberdug på fodboldbaner, fortæller han om blot nogle af de opgaver, som han har været med inde over uden for højsæson i markdriften.
Det menneskelige er afgørende, når den nye driftsleder skal findes
Nu hvor Marius Jensen skal hjem til et glidende generationsskifte fra årsskiftet, skal hans afløser, til at varetage driftsledelsen af landbrug og landbrugsrelateret arbejde ved Egekærslund findes.
- Det, der er allervigtigst for os, er, at man passer ind i resten af »familien«. Det er det menneskelige der er altafgørende – tilgangen til de øvrige medarbejdere. Nye medarbejdere skal matche os. Det er det vigtigste, understreger Helle Lundsgaard.
For der er tale om et hold af medarbejdere på Egekærslund, hvor ancienniteten er lang og der er et godt og sammentømret hold med meget lav udskiftning.
Ligesom den nuværende driftsleder, kommer efterfølgeren også til at samarbejde med ledelsen, herunder udarbejdelse af strategi for efterfølgende at omsætte den til handling.
- Man er ikke alene om driftsledelsen på Egekærslund. Alle er med inde over de større beslutninger, fortæller Helle Lundsgaard og påpeger, at det de har behov for, er en driftsleder, der kan træde ind i landbruget ved spidsbelastninger, kunne lede, fordele og ikke mindst prioritere opgaver.
Driftslederens opgaver på Egekærslund
- Planlægge, styre, optimere og følge op på egen planteavl
- Lede og planlægge en effektiv drift
- Gå forrest og vise vejen i forhold til drift mv
- Kundekontakt på både landbrugsarbejde og maskinløsninger
- Planlægge, styre og følge op på de landbrugsopgaver, vi løser for vores kunder