Svineri med corona-milliarder og kommunalt spildevand

NÅR DANSKE LANDMÆND kommanderes til handling af politikerne, skal det gå stærkt. På få år skulle der tilbage i 00’erne etableres gyllebeholdere landet over. Og da alle mink blev beordret nedslagtet i november 2020, skulle det gå så stærkt, at politi og militær blev udkommanderet for at lægge pres på avlerne, som blev stillet en tempobonus i udsigt. Den har minkavlere endnu ikke set skyggen af. Der gælder helt entydigt dobbeltstandarder for hurtighed i landbruget og i stat og kommuner.

GENNEM EN ÅRRÆKKE har ihærdige, danske landmænd nu kæmpet for at få stoppet kommunale spildevandsudledninger til vores vandmiljø. End ikke landets miljøminister har et reelt overblik over miljøskandalen, der synes at gå helt under radaren hos de partier i Folketinget, som kalder sig ekstra grønne. Sikkert og vist er det, at vores natur belastes af det urensede, kommunale spildevand.

MEN DET ER dyrt at stoppe forureningen, hører man fra de kommunale svinemikler. Så de fortsætter med at give sig selv lov til at forurene. Men man kan i grunden undre sig over, at der skulle mangle penge. Fra marts 2020 til og med 2. kvartal 2021 har corona-testning i Danmark kostet 8,2 milliarder kroner. Og det beløb dækker alene test af borgere uden symptomer eller med milde symptomer, skriver Kristeligt Dagblad.

SENEST HAR REGION Midtjylland på samfundets vegne købt 65,5 millioner hurtigtest for 1,4 milliarder kroner. To tredjedele blev købt hos et britisk »spøgelsesfirma«, der er ejendomsudvikler, og som ikke er registreret som leverandør af medicinaludstyr. Firmaet er helt uden hjemmeside, telefonnummer og andre kontaktoplysninger, skriver Politiken. Som dog har fået oplyst, at ingen i firmaet arbejder for tiden. Måske fordi de er rejst sydpå for at fejre milliardordren fra Midtjylland.

DET ER ALTSÅ ikke penge, man står og mangler i det offentlige system. 8,2 milliarder kroner til test af mennesker uden eller med meget milde symptomer er immervæk også penge. Og cirka en milliard kroner til corona-testudstyr fra et ejendomsfirma er også en slags penge.

FOR NYLIG FASTSLOG statsminister Mette Frederiksen (S), at nu er hun ikke længere rød, før hun er grøn. Nu er det vist nok omvendt. Sikkert er det dog, at landets regering er corona-fikseret, før den er grøn. For mens corona-milliarderne flyder uhindret, så flyder overløb af urenset spildevand fortsat i den danske natur.

INGEN KENDER OMFANGET af forureningen. Ingen kender regningen. Slet ikke den, naturen må betale. For almindelige mennesker, der må se deres marker og vores fælles natur oversvømmet af urenset spildevand, synes de økonomiske prioriteringer i samfundet muligvis at sejle en anelse. 

Læs også