Medie: Ruslands og Saudi-Arabiens olie-samarbejde krakelerer

Saudi-Arabiens kronprins, Mohammed bin Salman, og Ruslands præsident, Vladimir Putin, har arbejdet sammen i et forsøg på at presse prisen på olie i vejret. Nu er olien i stedet faldet i pris, skriver Berlingske.

Et samarbejde mellem Saudi-Arabiens kronprins, Mohammed bin Salman, og Ruslands præsident, Vladimir Putin, om at forsøge at presse prisen på olie i vejret, kan være ved at smuldre, skriver Berlingske.

- Fra efteråret vil OPEC-landene og Rusland igen forøge produktionen af olie. Derfor er olieprisen faldet seks procent på en uge til 79 dollar pr. tønde, skriver Berlingskes økonomiske redaktør Ulrik Bie, der påpeger, at det kan være med til at trække inflationen ned, forøge husholdningernes købekraft og gøre det nemmere for centralbanker at argumentere for lavere renter.

Har brug for penge i kassen

Ulrik Bies vurdering er, at Saudi-Arabien og Rusland har brug for penge fra oliesalg til at finansiere deres store udgifter. Rusland skal finansiere en dyr krig i Ukraine, mens Saudi-Arabien har kastet sig ud i verdenshistoriens dyreste byggeprojekter, som de nu er ved at kløjes i og derfor må reducere ambitionerne for.

- Mest spektakulært er Neom, der blandt andet omfatter en 170 kilometer lang futuristisk by i ørkenen, der efter den oprindelige plan skal huse ni millioner indbyggere, skriver han.

De to lande har forsøgt at præge verdens oliestater til at sænke produktionen for ad den vej at hæve priserne og dermed øge indtjeningen. Men det er ikke lykkedes, konstaterer Ulrik Bie.

Læs også