Som vi kunne fortælle i Effektivt Landbrug tirsdag, er det nuværende prisniveau for slagtekvæg helt atypiske for årstiden.

Men hvordan kan det være? Det har administrerende direktør i Danish Crown Beef, Finn Klostermann, et bud på. I et interview med Landbrugsavisen peger han på en række faktorer, der gør sig gældende.

- Den nuværende situation er kommet bag på os. I efteråret havde jeg ikke forudset, at vi nu mangler tre-fire procent af slagtedyrene set i forhold til sidste år, og at priserne stiger på et tidspunkt, hvor der plejer at være afmatning, siger Finn Klostermann til avisen.

Begrænset udbud styrer priserne

På EU-plan er der forventning om at produktionen af okse- og kalvekød falder med over 7 procent i 2027 sammenlignet med i 2020, men så meget falder forbruget slet ikke med.

- Og det er med til at drive værdien af oksekødet op. Forbrugerne efterspørger stort set det, de plejer, og derfor ser du også, at afregningen for oksekød er højere i både Tyskland og Holland. Så vi skal høste mulighederne i markedet, siger Finn Klostermann til Landbrugsavisen.

Udover et fald i mængden af oksekød via strukturudvikling, kan den igangværende Bluetongue-epedemi være med til at holde udbuddet af okeskød nede.

I løbet af de sidste fem uger er noteringerne på oksekød steget med over 2,5 kroner hos både Danish Crown og hos Himmerlandskød.