Det amerikanske landbrugsministerium, USDA, forventer, at den globale produktion af grisekød vil forblive stabil i 2025 og lande på cirka 117 millioner ton i slagtevægt. Det fremgår af ministeriets seneste prognose, skriver Landbrug & Fødevarer.

De tre største producenter, EU, Kina og USA, forventes kun at justere produktionen i mindre grad.

I Kina har USDA revideret deres vurdering, og nu forventes grisekødsproduktionen i 2025 at være på niveau med året før. Den fortsat stigende produktivitet skal kompensere for en reduceret sobestand, hvilket medfører, at det samlede output ikke falder.

Selvom afrikansk svinepest fortsat spøger, ventes sygdommen kun at have en begrænset effekt på den nationale produktion, fremgår det af prognosen.

So-tilbagegang

Samtidig er den kinesiske efterspørgsel og import af grisekød stabil, selvom forbrugerne i stigende grad har vist interesse for andre proteinkilder.

For EU’s vedkommende peger USDA på et forventet fald i griseproduktionen på 1 procent i 2025. Det sker efter en kortvarig stigning i 2024 og hænger sammen med en tilbagegang i antallet af søer og drægtige søer, som blev dokumenteret i grisetællingen i december.

Faldet skyldes flere faktorer, herunder sygdomme, skærpede miljø- og dyrevelfærdsregler samt en reduktion i den hollandske sobestand. Det lavere udbud, kombineret med øget konkurrence på eksportmarkederne, fører til en forventet nedgang i EU’s eksport på 4 procent.

I USA ventes en marginal stigning i produktionen på omkring 1 procent. Det skyldes, at højere slagtevægte opvejer et lavere antal slagtninger.

Eksporten skønnes at falde 2 procent, som følge af en dæmpet efterspørgsel fra Asien. Eventuelle konsekvenser af toldkonflikter er dog ikke indregnet i vurderingen.

Finans