Mælkeprisen sænkes markant

Arlas acontopris for konventionel og økologisk mælk sænkes med tre eurocent - 22,3 øre - pr. kg fra februar.

Acontoprisen for mælk af den bedste kvalitet baseret på GMO-frit foder, hvor medlemmet har indsendt Klimatjek-data, vil derfor være 415,5 øre pr. kg og 456,9 øre pr. kg for økologisk mælk.

Ifølge Arla skyldes det, at den vedvarende høje inflation og de usikre økonomiske fremtidsudsigter gør, at forbrugernes efterspørgsel er faldet.
 
Samtidig med, at efterspørgslen falder, fortsætter mælkemængden på råvaremarkedet med at stige, hvilket presser råvarepriserne yderligere ned. 

Produktionen i EU 27-landene plus Storbritannien er steget i slutningen af fjerde kvartal. Høje mælkepriser og godt vejr har ført til højere væksttal for mælk.

I oktober var stigningen 1,64 procent. Store produktionsområder som Irland 7,4 procent, Tyskland 3,8 procent og Holland 5,1 procent er de største bidragydere.

Den eneste grund til, at det samlede væksttal for mælk i Europa ikke er endnu større, er, at stort set alle sydeuropæiske mælkeområder har oplevet negativ vækst i de seneste måneder. Derudover ligger den amerikanske mælkeproduktion fortsat et godt stykke over sidste års niveau og endte på plus 1,3 i november. New Zealand har oplevet et fortsat fald, som dog kun er på 0,9 procent. Australien endte derimod på minus 9,7 procent. Argentina bliver også svagere på afhentningssiden og oplevede et fald på 1,8 i november.  

 

Læs også