Politisk usikkerhed får olieprisen til at stige

Oliepriserne stiger nu efter weekendens blodige konflikt mellem Hamas og Israel.

Mandag morgen var der en stigning i oliepriserne på baggrund af den forøgede politiske usikkerhed i Mellemøsten efter weekendens eskalering af militær konflikt mellem den palæstinensiske gruppe Hamas og israelske militærstyrker.

Det skriver Ekstra Bladet ud fra en artikel fra nyhedsbureauet Reuters.

Lørdag gennemførte den palæstinensiske militante gruppe Hamas det mest omfattende angreb på Israel i årtier, hvilket resulterede i tabet af flere hundrede israeliske liv. Israel reagerede ved at iværksætte en række angreb mod Gazastriben.

Som en direkte følge heraf, er prisen på en tønde af den europæiske referenceolie, Brent, steget til 87,51 dollars mandag morgen, sammenlignet med 84,15 dollars fredag eftermiddag. Den amerikanske WTI-olie handles også højere til 85,90 dollars i forhold til 82,43 dollars fredag eftermiddag.

Irans indblanding

Denne stigning i oliepriserne kommer efter en periode med aftagende priser sidste uge, som oplevede det største ugentlige fald siden marts. Dette skete samtidig med bekymringer om høje rentesatser og deres påvirkning af den globale efterspørgsel.

Risikopræmien på olie er vokset på grund af frygten for en potentiel udvidelse af konflikten, der potentielt kunne involvere store olieproducerende lande i nærheden, som Iran og Saudi-Arabien, oplyser analytiker Saul Kavonic ifølge Reuters.

Fokus på markedet har også rettet sig mod en mulig indblanding fra Iran i angrebene mod Israel. Analytikere udtrykker bekymring for udbuddet af olie, hvis Iran bliver draget ind i konflikten, skriver Reuters.

På andre råvaremarkeder er prisen på en troy ounce guld mandag morgen steget til 1.851,49 dollars, sammenlignet med 1.823,65 dollars fredag eftermiddag.

Læs også