EU-Kommissær vil have ny restriktioner på landbrugsimport fra Ukraine

EU ophævede midlertidigt restriktionerne på import af ukrainske landbrugsvarer i 2022. Men det har siden ført til et overudbud, mener flere EU-lande.

EU’s kommissær for landbrug Janusz Wojciechowski har udtalt, at han ønsker nye restriktioner på ukrainsk landbrugsimport, i forbindelse med at Kommissionen overvejer en forlængelse af frihandelsordningen med Ukraine til 2025. Det skriver Kyiv Independent på baggrund af informationer fra den polske radiostation RMF24.

Strømmen af ​​billigere landbrugsprodukter fra Ukraine har udløst bekymringer blandt europæiske landmænd og regeringer om ujævn konkurrence og risici for den indenlandske produktion. Wojciechowski, der er polak, truede uofficielt med at trække sin støtte til fortsat handelsliberalisering med Ukraine tilbage, hvis hans betingelser ikke er opfyldt, rapporterer RMF24. Efter den seneste forlængelse er aftalen sat til at udløbe den 5. juni.

Kommissærens hjemland har været i spidsen for striden om kornimport med Kiev. Den polske landbrugsminister Czeslaw Siekerski udtalte den 4. januar, at embargoen mod ukrainsk korn ville fortsætte »på ubestemt tid«.

Beskyttelsesklausuler

I en udtalelse til RMF24 fortalte Wojciechowski, at han kræver beskyttelsesklausuler og kvantitative restriktioner, især på fjerkrækød og sukker fra Ukraine.

- Min store opgave for 2024 er at sikre, at den nye forordning – hvis den bliver udstedt – indfører tilstrækkeligt stærke beskyttelsesklausuler, så der ikke opstår en overudbudskrise igen, udtaler han.

Efter udbruddet af Ruslands krig mod Ukraine og trusler mod Sortehavsskibsfarten ophævede EU midlertidigt restriktionerne for ukrainsk import i juni 2022.

Den resulterende tilstrømning af ukrainske varer forårsagede logistiske flaskehalse og pressede priserne ned i flere nabolande. Efter en appel fra Polen, Bulgarien, Rumænien, Ungarn og Slovakiet forbød EU midlertidigt korn og flere andre udvalgte landbrugsvarer mellem maj og september 2023.

Polen var et af de lande, der ensidigt havde forlænget embargoen efter dens udløb. Polske landmænd har indtil for et par dage siden blokeret en af ​​overgangene til Ukraine og kræver statsstøtte og anden støtte i frygt for ukrainsk konkurrence.

Læs også