Polske landmænds protester øger presset på EU's landbrugschef

Polske landmænd har igen sat sig for at demonstrere ved flere grænseovergange til Ukraine.

Polske politikere opfordrede EU's landbrugskommissær, Janusz Wojciechowski, til at fratræde sin stilling fredag, i kølvandet på at en gruppe landmænd spærrede flere veje på tværs af Polen og ved flere grænseovergange til Ukraine som indledning på en månedlang demonstrationen imod EU’s politik. Det skriver Reuters.

Landmænd i Frankrig, Belgien, Portugal, Grækenland, Spanien og Tyskland har også protesteret mod de begrænsninger, der er pålagt dem af EU's foranstaltninger til at takle klimaforandringerne, samt stigende omkostninger, og, hvad de siger, er unfair konkurrence fra udlandet.

Polske landmænd er vrede over virkningen af ​​billig fødevareimport fra nabolandet Ukraine og, hvad de siger, er deres regerings »passivitet«.

Wojciechowski blev også kritiseret af lederen af ​​det tidligere regerende lov og retfærdighed (PiS), der ellers foreslog ham til stillingen.

Jarosław Kaczynski, frontfigur for PiS, sagde, at han ville ringe til kommissæren for at bede ham om at fratræde sin stilling. Wojciechowski fortalte den private tv-station Polsat News, at han ikke havde svaret eller kigget på sin telefon, og tilføjede, at han ville afgive en erklæring om sin fremtid om et par dage, formentlig på torsdag.

Opbakning fra landmænd

Janusz Wojciechowski har selv forsvaret sin indsats og udtalt, at han var den eneste kommissær, der havde modsat sig import fra Ukraine. Janusz Wojciechowski får dog også opbakning, fra netop landmændene i Polen.

- Wojciechowski har længe gjort en stor indsats for at gøre andre EU-beslutningstagere opmærksomme på de farer, der følger af overdreven fødevareimport fra Ukraine, udtaler Jerzy Wierzbick fra en polsk kvægavler-union til mediet Euractiv.

Ifølge ham har Wojciechowski også spillet en »vigtig, positiv rolle« i forhandlingerne om EU's handelsaftaler med tredjelande og modsat sig den tidligere næstformand i Kommissionen for den europæiske grønne pagt, Frans Timmermans, i at reducere kødforbruget og -produktionen på bekostning af det europæiske landbrugskonkurrenceevne.

Læs også