AgroMarkets: Mere soja i et allerede presset marked

Brasilien er verdens største producent af sojabønner i 2019. Opjustering af høsten i det sydamerikanske land lægger yderligere pres på en allerede presset pris, skriver AgroMarkets i en afgrødekommentar.

- Vi har lige 5,9 mio tons mere soja end tidligere ventet, var budskabet fra landbrugsmyndighederne i Brasilien, og dermed når høsten næsten 121 mio tons i år, imod 115 mio tons, som var den seneste udmelding, lyder det fra AgroMarkets.

- I den seneste WASDE-rapport (afgrøderapport, red.) var USDA (det amerikanske landbrugsministerium, red.) endnu mere positiv, og de har sat avlen til 123 mio tons. Så det korte af det lange er, at Brasilien ser ud til at komme med en super god avl i år. Faktisk så god at Brasilien nu overtager førstepladsen fra USA som verdens største producent af sojabønner. Det er første gang, det er lykkedes landet at tage førstepladsen. Dertil skal dog også siges, at USA er ekstremt hårdt ramt af den meget besværlige vækstsæson og kommer ud med omkring 97 millioner tons i år mod næsten 124 millioner i 2018, skriver AgroMarkets.

Derimod er der tvivl om retningen på rapsfrø. 

- Prisen på rapsfrø virkede ellers så sikker, men efter den pludselig tog et solidt dyk i sidste uge, er markedet blevet fyldt med tvivl. Tvivl, om der virkelig er så få rapsfrø, at prisen kan handles videre op på høst 2019. Det er noget andet, når vi ser på høst 2020, for her bliver vi ramt af, at Indonesien vil forbruge 10-20 % af deres palmeolieproduktion til biobrændstof. Det vil reducere deres mængder af palmeolie solidt, og alt andet lige støtte prisen på rapsfrø, skriver AgroMarkets, der kommer med en række anbefalinger om, hvordan man skal forholde sig, i analysen på www.agromarkets.dk.

 

Læs også