Coronavirusudbrud sætter centralbanker under pres

Kan centralbanker redde os fra Corona? Dette spørgsmål stiller Nykredit i en kommentar til den aktuelle udvikling.

Baggrunden er, at mens coronaudbruddet raser, og aktiemarkedet bløder, så grubler finansmarkeder og analytikere over de økonomiske konsekvenser. Der er stigende frygt for omfattende økonomiske forstyrrelser, hvis sygdomsudbruddet for alvor eksploderer også uden for Kina, og det sætter den amerikanske centralbank Federal Reserve og den europæiske ECB under pres for at sænke renterne. Men giver det overhovedet mening?, spørger Nykredit.

- Myndighederne kan spille en stor rolle i at begrænse smitten via transportforbud, karantæner og måske endda nedlukning af produktion i et større omfang - det så vi i Kina. Men skal det iværksættes i Vesten, så koster det vækst. Markedet har derfor inddiskonteret nye rentenedsættelser på begge sider af Atlanten. Nogle har også plæderet for finanspolitiske lettelser – ikke mindst i Europa, hvor ECB’s pengepolitiske værkstøjskasse er tæt på opbrugt.

- Men spørgsmålet er, hvor virkningsfuld den politik vil være. I det omfang karantæner og rejseforbud holder efterspørgslen eller produktionen nede, så er det svært at se, hvad lidt lavere renter eller en skattelettelse skal løse på kort sigt. Flaskehalse i globale forsyningskæder forsvinder ikke med lavere renter, og lavere skatter sender ikke karantæneramte borgere tilbage på arbejde eller til shoppingcentret, lyder det fra Nykredit.

Mulig løsning

Mere virkningsfuldt ville det ifølge Nykredit være, hvis bankerne – ligesom to af Italiens største banker allerede har gjort, nemlig Unicredit og Banca Monte dei Paschi di Siena – hurtigt at meddele kunder i de ramte områder, at de kan få henstand med betaling af rente eller afdrag på lån i 6-12 måneder, hvis coronaudbruddet rammer deres betalingsevne.

- Den slags tiltag kan være ganske effektive. ECB’s rolle er i den forbindelse at give banker rammerne til at tilbyde sådan henstand til kunder og i øvrigt sikre rigelig likviditet i markederne. Finansministerier kan ligeledes hjælpe med likviditetsproblemer gennem henstand på moms eller skat. Eller hjælpe med en udvidet arbejdsløshedsunderstøttelse, så virksomhederne kan beholde ansatte i en kortere periode med svigtende omsætning. Den sidste model er udbredt i Tyskland (Kurzarbeit), skriver Nykredit.

 

Læs også