Europa: Fortsat hårdt pres på svinemarkedet

Det europæiske slagtesvinemarked befinder sig lige nu i noget, der minder om undtagelsestilstand med store fald i noteringen. Danmark fortsat i front blandt de fem største svineproducerende lande i EU.

Den opmærksomme læser vil have set, at er noteringerne for slagtesvin er faldet væsentligt i kølvandet på coronapandemien og effekterne af denne.

For det første beklages den afbrudte kultur med at spise på caféer og restauranter. Hamstringen, som i begyndelsen af krisen resulterede i en højere efterspørgsel, er slut. Og på det seneste forlyder det, at efterspørgslen er blevet mere rolig. Ydermere resulterer situationen i USA med nedlukning af slagterier i en øget usikkerhed. I skrivende stund er Kina ikke tilstrækkeligt som den eneste overtryksventil, skriver Danske Svineproducenter.

Spændet i prisfaldet i Europa er stort og ligger fra 12 cent i Østrig til et marginalt minus på 1 cent i Storbritannien. Den østrigske engroshandel klager over dumpingpriser fra Tyskland. Det er iøjnefaldende, at slagtesvinenoteringens nedtur i det stærkt coronaramte Spanien, hvor feriefolket nu også udebliver, med -6 cent i forhold til forrige uge er mere moderat end den er i fx Tyskland med -9 cent. 

Det eksportorienterede Danmark fortsætter på trods af noteringsfaldet på 7 korrigerede cent på førstepladsen i gruppen af de fem EU-lande med flest svin. 

Særligt i Holland og Tyskland har slagterierne i de forgangne uger lagt pres på noteringerne. I Holland blev noteringen på deres børs, Beurs 2.0, korrigeret i løbet af ugen før påske, hvilket var et omstridt emne i markedskredse. I den forgangne slagteuge var noteringen i Tyskland omdiskuteret, og markedsførende slagterier offentliggjorde huspriser. Det aktuelle noteringsniveau accepteres derimod efter det seneste prisfald.

hka

Læs også