bannerPos

Markedsnoter: Øget mælkeproduktion i EU

Redaktionen

24-06-2019 17:12

Mælkeproducenter i EU har været ganske produktive den seneste tid. Således er den samlede mælkeproduktion på EU-plan steget med 1,5 procent fra marts til april måned i 2019, meddeler Arla.

Globalt set er mælkeproduktionen dog fortsat lav med en lille vækst i USA i indeværende år og nedgang i New Zealand, (-1,3 procent), Australien (-12,1 procent) og Argentina (-7,5 procent).  

Smørpriserne falder fortsat i Europa med priser, der nu ligger under 4.000 euro pr. ton for første gang siden sensommeren 2016.  Efterspørgslen er stadig lav og handelen træg.  De globale priser er også begyndt at falde, selvom de stadig er højere end i Europa med prisfald på de tre sidste GDT-auktioner. 

På trods af den forholdsmæssige prisfordel for europæiske produkter er der kun begrænset efterspørgsel uden for Europa, og EU’s smøreksport er faldet med 4,8 procent i årets første fire måneder.

På baggrund af udviklingen har Arla valgt at holde afregningspriserne i ro både for økologisk og konventionel mælk. Dermed er prisen for økologisk mælk fortsat 324,9 øre pr. kilo, mens prisen for konventionel mælk er 249,3 øre pr. kilo.

Sommeren har ramt Nord-West-noteringen

For fjerde uge i træk er der ikke blevet ændret på noteringsprisen for smågrise i Tyskland, den såkaldte Nord-West-notering. Dermed er prisen fortsat 64 euro, mens noteringsprisen for 8-kilos grise er 42 euro.

Det tyske slagtesvinemarked har stabiliseret sig, og alle slagterier accepterer nu den nuværende tyske slagtesvinenotering. Da vejrudsigten lover godt vejr for de kommende dage, kan der forventes en stigende efterspørgsel efter grillprodukter. Det skriver Danske Svineproducenter i en markedsorientering.

På den anden side starter ferietiden i nogle tyske delstater i næste uge, hvilket vil reducere efterspørgslen. Alt i alt regner de fleste markedsinteressenter for tiden derfor med stabile slagtesvinenoteringer.

I mellemtiden udbreder afrikansk svinepest sig i Asien. I sidste uge rapporterede myndighederne, at ASF er kommet til Laos. Det, der vækker bekymringer, er specielt, at ASF således er på vej til Thailand. Infektionsområdet i Laos ligger kun 70 km fra grænsen til Thailand.

Allerede i april måned blev der rapporteret om de første tilfælde af afrikansk svinepest i Cambodia, som ligger sydøst fra Thailand. I Vietnam, øst for Laos, og Cambodia, er der allerede blevet aflivet cirka 2,6 mio. grise på grund af ASF.

Spænding før arealestimater

På fredag offentliggøres de amerikanske arealestimater for majs og sojabønner i USA af det amerikanske landbrugsministerium, USDA, og tallene er imødeset med spænding. Det skriver Jyske Markets fra Jyske Bank i en afgrødekommentar. Dog kan det være svært at få det fulde overblik, lyder det.

- Den sene såning betyder, at flere analytikere ikke tror på, at det fulde overblik er dannet på nuværende tidspunkt. De amerikanske landmænd bruger normalt udtrykket »Rain makes grain«, men i denne sæson er udtrykket foreløbig blevet overhalet af virkeligheden.

Der forventes fortsat et majsareal, der er et godt stykke under det forventede, på grund af flere måneder med meget dårligt vejr i Midtvesten.

- Fremadrettet ser vejret dog knapt så vådt ud sammenlignet med tidligere, hvilket øger muligheden for en bedring af konditionerne i juli. På den korte bane øger det optimismen for udbytterne en smule og lægger en dæmper på stigningerne, men på den lidt længere bane er det stadig arealestimaterne der vægter tungt, hedder det i analysen.

Læserbrev: Test for rester af alle sprøjtemidler i økologien

Grundstoffer og naturlige midler i den økologisk produktion bør undergå samme strenge godkendelsesprocedure som andre dansk godkendte bekæmpelsesmidler, og man bør også teste for rester i fødevarerne. Dette er et læserbrev, som vi hos Effektivt Landbrug har valgt at bringe i vores medier.

Der bliver masser af halm i år

Udsigten til en god halmhøst får smilet frem hos formand for foreningen Danske Halmleverandører, Hans Stougaard, der ser halm som et både konkurrence- og miljømæssigt godt alternativ til især flis.

Horsch går nye veje

I dag præsenterer Horsch en række spændende nyheder, blandt andet nye selvkørende sprøjter, jordbehandlingsredskaber, såmaskiner og flere af Horsch-maskinerne er målrettet til det konventionelle landbrug, men fabrikken har i deres mange maskinnyheder stor fokus på organiske landbrug eller hybridlandbrug.

Masser af hø på engene

De ugødede og §3-beskyttede græsarealer ved Tude Å giver masser af godt hø i år.

- Bjærgning af hø på lavbundsjorde er billigere end at lade dem gro til

Michael Andersen på Tøvestensgaarden ved Hejninge nær Slagelse har en god ide, som han gerne vil dele med den nye finansminister Nicolai Vammen. Han kombinerer et højværdiprodukt med miljø- og klimavenlig drift af §3-arealer ved Tude Å.

Majsen er udfordret

Vejret driller majsen, der mange steder er udfordret med uens eller dårlig vækst.

Næringsstofferne er der, men det handler om omfordeling

Næstformanden i brancheforeningen Genanvend Biomasse og projektmanager i Daka Refood, Bjarne Larsen, håber på nogle regelændringer i de statslige støtteordninger, som vil gøre det mere rentabelt at etablere nye biogasanlæg fremover. Især på Sjælland.

Økolog: - Konventionel gylle er et nødvendigt kompromis

Den økologiske landmand Niels Kjær Tvedegaard nord for Randers er selv afhængig af at få tilført gylle fra konventionel husdyrproduktion. En fremtid helt uden konventionel gylle er i teorien mulig, mener han, men det vil have betydning for pris og udbytter. Og så vil der stadig være et problem med hensyn til fosfor og kali.
Side 1 af 1585 (31694 artikler)Prev1234567158315841585Next