Sojabønner gør klar til en ny stor prisstigning

Købsinteressen for sojabønner er tiltagende både fra fysisk og spekulativ side. Derfor rammer prisen for sojabønner i USA nu det højeste prisniveau i halvandet år. Det kan blandt andet gå hen og smitte positivt af på prisen for den konkurrerende rapsfrø her i Europa.

Spekulanterne i USA har igen fået øjnene op for sojabønner som investeringsobjekt. Det viser en ny opgørelse fra USA over kapitalfondenes handelsaktivitet. Samtidig er Kina på ønske fra den amerikanske Donald Trump, begyndt igen at importere sojabønner fra USA. Ydermere stiger prisen for palmeolie i Malaysia, hvilket alt sammen er med til at få prisen for sojabønner til at skyde i vejret igen. Af alle disse grunde handler sojaprisen på børsen i Chicago lige nu, til det højeste niveau i mere end 16 måneder. Det tyder samtidig på, at toget er ved at forlade perronen og at en ny stor optur kan være i udsigt. Det vil i givet fald være godt ny for producenter af rapsfrø her i Europa, eftersom en stigning i sojaprisen normalt smitter positivt af på den europæiske rapspris.

Spekulanter og Kina køber sojafutures

I sidste uge købte de spekulative kapitalfonde yderligere op i sojabønnefutures på afgrødebørsen i Chicago. Således har de nu udbygget deres position af købte sojafutures fra 68.222 kontrakter til 72.325 kontrakter. Vi skal næsten to år tilbage i tiden, for sidst at finde en så stor købsposition hos de store spekulanter i USA. Den stigende spekulative købsinteresse kommer som en reaktion på, at Donald Trump forleden stillede et krav til Kina om, at de skulle fordoble deres import af amerikanske sojabønner og det er vel at mærke en fordobling, set i forhold til den import af amerikanske sojabønner som Kina stod for, inden de to lande kom i handelskrig mod hinanden for halvanden år siden.

Samtidig forventes det, at første del-aftale mellem Kina og USA om en afslutning på handelskrigen de to lande i mellem, vil blive underskrevet indenfor de kommende uger. Kina har allerede tilladt toldfri import af op mod 10 millioner tons sojabønner. Det kan betragtes, som en indikation på, at Kina har intentioner om, at imødekomme Donald Trumps krav til en endegyldig handelsaftale. Hvorvidt det så bliver en realitet, står dog fortsat hen i det uvisse. Dog kan vi allerede nu notere os, at Kina i sidste uge købte 132.000 tons sojabønner fra USA.

Prisen for soja og oliefrø kan skyde kraftigt op

Skulle der komme en aftale på plads, så vil den amerikanske pris for sojabønner skyde kraftigt i vejret igen. Det samme vil vi i givet fald kunne forvente for vores egen rapspris her i Europa. Allerede nu kan vi i vedlagte graf konkludere, at prisen for sojabønner på afgrødebørsen i Chicago er på vej tilbage i stigende tendens, efter godt og vel halvanden års sidelæns handel på et meget lavt prisniveau.

Prisen for sojabønner har allerede taget et godt ryk op fra maj måned og frem til i dag. Tilbage i maj måned i år var sojaprisen nede at runde 790 US-cent pr. bushel. I skrivende stund ligger prisen for sojabønner derimod og handler til 940 US-cent pr. bushel. Dermed har vi nu fået skabt en decideret bundformation, der indikerer at prisen for sojabønner, som minimum skal søge tilbage mod de topniveauer, vi så inden handelskrigen mellem USA og Kina brød ud i lys lue i området omkring 1.080 US-cent.

Læs også