Covid-19: Tysklands største slagteri kan åbne igen
Visse dele af Tysklands største slagteri Tönnies i byen Gütersloh i delstaten Nordrhein-Westfalen må åbne igen efter fireugers-karantænen nu ophører ovenpå udbruddet af Covid-19 blandt 1.500 medarbejdere.

Clemens Tönnies, virksomhedens CEO, undskyldte for slagteriets krisestyring og lovede forbedrede forhold fremover. Arkivfoto.
Da over 1.500 ansatte blev fundet inficeret med Covid-19 i Tysklands største slagteri skabte det et ramaskrig blandt befolkningen og politikere.
Blandt andet var Tysklands socialdemokratiske arbejdsminister Hubertus Heil (SDP) ude at sige,at hele regionen i Nordrhein-Westfalen er »taget som gidsler« af fabrikkens manglende beskyttelse af sine ansatte, hvoraf de fleste kommer fra Rumænien og Bulgarien.
Men nu her fire uger efter lukningen og den tyske prop i griseslagtningen er slagteriet klar til at åbne delvist igen for produktionen, og ifølge webstedet n-tv.de skal slagtningen af op til 10.000 svin derfor begynde fredag.
Den delvise ophævelse af lukningen, som blev kommuniseret af byrådet i Rheda-Wiedenbrück, er resultatet af koordineringssamtaler mellem alle involverede myndigheder og virksomheden og borgmesteren Theo Mettenborg.
Nyt hygiejnekoncept
Kort sagt betyder foranstaltningen, at lukningen af datterselskaberne Reisinger (slagtning, 597 ansatte) og Acontex (blodforarbejdning, 7 ansatte) ophæves.
Begge divisioner er adskilt fra andre i anlægget - både med hensyn til afstand såvel som med hensyn til type arbejde. På toppen er der garanteret et anstændigt klimakontrolsystem, og derudover beskæftiger afdelingen for blodforarbejdning kun et lille antal ansatte, hvorfor byadministrationen mener, at risikoen for infektion er klassificeret som lav.
Virksomheden har markant udvidet og revideret sit hygiejnekoncept, der danner grundlag for, at datterselskaberne kan genoptage driften under de aftalte hygiejnekrav. Dette inkluderer:
Hyppig kontrol af boliger og transport, medarbejderadressedatabase, mindst to sygdomstests om ugen, udvidet sikkerhedstræning og sundhedsundersøgelser, en ny kantinepolitik, standard gangbroer i anlægget, obligatoriske mundbind og halvanden meter afstand mellem arbejdstagere.