Jydeland Maskinfabrik: Ole Opfinder gav passionen og evnerne videre til sine sønner

Jydeland Maskinfabrik og Familien Gits Jensen har nu i fem generationer opfundet maskiner til brug i landbruget. Mest kendte er de nok for deres Bobman-maskiner til kvægbruget.

Jydeland Maskinfabrik solgte sidste år 500 Bobman-maskiner. Langt de fleste i udlandet. Flemming Gits Jensen elsker timerne i værkstedet, ligesom dengang han var barn og kiggede sin far Ole over skuldrene. Drømmen er, at der en dag bliver et museum ved Jydeland Maskinfabrik, hvor folk kan se alle familiens opfindelser gennem tiden. Jydeland Maskinfabrik har flere af deres tidligere opfindelser klar, som skal være en del af et kommende museum. Blandt andet den første Bobman-maskine, som blev tegnet på bagsiden af en bon. - Jeg lavede den en weekend, og klokken to om natten var den færdig, og så kan jeg huske, at jeg bare kørte rundt og rundt på den og grinede og grinede. Nu havde jeg lavet den maskine, jeg havde drømt om, og hvor man kunne sætte en kost på, husker Flemming Gits Jensen, som her sidder på den første Bobman-maskine, som vi kender dem i dag. Oldefars skammel fungerer fint endnu og bliver gerne taget før de nyere modeller. Flemming og Christian Gits Jensen har lært meget af deres far Ole, som blandt andet opfandt Giraf-roevaskeren, som bliver en del af et kommende museum ved Jydeland Maskinfabrik. Flemming Gits Jensen har også lavet en minilastbil, som måske en dag i fremtiden skal køre besøgende rundt på Jydeland Maskinfabrik. Jydeland Maskinfabrik har i dag 17 ansatte, som arbejder fra samme sted, i Drammelstrup, som det hele startede for langt over 100 år siden. Langt de fleste Bobman-maskiner sendes ud over landets grænser. Blandt andet disse to eldrevne maskiner. Bobman-maskinerne produceres i dag i Polen, men samles på værkstedet udenfor Ebeltoft.

Jydeland – det kunne ikke hedde andet, maskinfabrikken ved Ebeltoft, da farmor tog hjem fra København – hjem til jydeland og hjem til sin far, som grundlagde et smedeværksted i 1908 med opfindelsen af en fjederhammer, som førte til et patent i seks lande.

Farmor havde ikke kun sin kuffert under armen, men også sønnen Ole, der som 21-årig opfandt roeskæreren.

- Roeskæreren var en sensation i dansk roekultur, fortæller Flemming Gits Jensen om sin fars opfindelse.

I dag ejes Jydeland Maskinfabrik af Flemming og broren Christian samt Christians søn Dennis Gits Jensen, der er femte generation i virksomheden.

Tredje generation – far Ole fik hurtigt tilnavnet Ole Opfinder, for roeskæreren var ikke det eneste, han opfandt fra værkstedet i Drammelstrup. Han var også manden bag dozerblade og tipkasser til korn, og senere roevaskeren »Giraffen« og roerasperen »Strudsen«.

Ole Opfinder

Far Ole elskede at rejse og var hurtig til at få solgt maskiner udenfor landets grænser.

- Min far kunne godt lidt at handle med andre lande, hvor andre firmaer nok var lidt mere indadvendte dengang, og især hvis man ikke kunne andet sprog end dansk, så var det svært at komme ud over landets grænser. Men det ville far rigtig gerne, fortæller Flemming.

Ole fandt endda en belgisk kvinde i Schweiz, som han giftede sig med og tog med til Jydeland, hvor de blev forældre til Flemming og Christian.

I 80’erne opfandt Ole en fejemaskine, som blev solgt i 4.000 eksemplarer.

- Jeg har lært meget af vores far og nød det virkelig. Og i dag gør jeg nok meget det samme som ham, siger Flemming eftertænksomt.

De første opfindelser

Brødrenes adskillige timer i værkstedet har også ført til flere opfindelser. Op gennem 80’erne opfandt de blandt andet en fodervogn med hydraulik.

- Og det er faktisk den samme hydraulik, som bruges til maskinerne i dag, fortæller Flemming Gits Jensen.

På vej mod 90’erne drejede det sig om maskiner til brug i juletræsproduktionen, og samtidig gik Flemming og udviklede på en ide, som i år 2000 skulle ændre maskinfabrikken på Djursland, så de i dag, i det store udland, ikke er kendt under navnet Jydeland, men Bobman.

Bobman bliver født

For det er Bobman, som blev Flemming og Christians store gennembrud. En maskine som for snart 25 år siden forandrede Jydeland Maskinfabrik. En snild og let maskine, som kan skubbe foder ind, skrabe møg, strø, feje eller rense sengebåsene i kostalden.

Sidste år solgte Jydeland Maskinfabrik 500 Bobman-maskiner – op mod 90 procent af dem til udlandet.

Men det var slet ikke sådan, Bobman startede. Det startede tilbage i 90´erne, hvor Flemming og Christian var indtrådt i ejerskabet af maskinfabrikken. Flemming ville gerne opfinde en maskine, som skulle være allemandseje.

- Den skulle slå græs, feje, fjerne ukrudt, klippe græskanter, skrabe sne og var fra start faktisk slet ikke inde i stalden. Det kom den først senere, hvor vi satte en skraber på, husker Flemming Gits Jensen.

Tre hjul og krabbestyring

For et besøg i Holland og en stregtegning på bagsiden af en bon skulle ændre Bobman-maskinen markant.

På et kundebesøg i Holland spurgte Flemming en kunde, hvad Jydeland skulle lave fremover.

- Du skal prøve at lave noget, som kan skubbe noget mere foder. Noget som er stærkere, sagde kunden.

Flemming kom kun lige over den tyske grænse, før han måtte holde ind på en tankstation, og på bagsiden af en bon tegnede han Bobman med tre hjul og krabbestyring, præcis som man kender den i dag.

- Jeg lavede den en weekend, og klokken to om natten var den færdig, og så kan jeg huske, at jeg bare kørte rundt og rundt på den og grinede og grinede. Nu havde jeg lavet den maskine, jeg havde drømt om, og hvor man kunne sætte en kost på, husker Flemming.

I dag er Bobman-maskinerne 100 procent inde i stalden, enten foran eller bagved køerne.

Ny model på vej

Efter kosten kom strøkassen på, som fra start kunne tages af. Maskinen fik navnet Bobman S og blev ganske populær. Næste model var selvlæssende, Frontload hedder den, og er i dag en af de mest solgte Bobman-modeller. Den er senere blevet videreudviklet til en større model, Selfload, som henvender sig til større stalde.

Senest har Jydeland lavet en Bobman Madmax, endnu som en prototype, som kan skubbe endnu mere foder ind.

- Den har nogle flere heste, er vandkølet – og den, kan vi mærke, bliver en god maskine, siger Flemming Gits Jensen, som forleden havde besøg af nogle polakker, som var vilde med maskinen.

Der hvor det hele startede

I dag er der 17 ansatte ved Jydeland Maskinfabrik.

Virksomheden sælger direkte til de danske landmænd og gennem forhandlere i resten af verden.

I dag produceres de røde Bobman-maskiner i Polen og samles i bygningerne i Drammelstrup, hvor det hele startede med fjederhammeren i 1908.

Jydeland åbner museum

Der står en Giraf-roevasker og en Struds-roerasper i den gamle længe ved Jydeland Maskinfabrik nær Ebeltoft på Djursland.

Det skal være åbningen til museet, som kommer til at ligge på loftet. Her skal maskinerne holde på række i direkte spotlight.

Medejer Flemming Gits Jensen er i gang med at lave et museum, som skal vise alle virksomhedens opfindelser lige fra fjederhammeren i 1908 til de nyere Bobman-modeller.

- Folk skal gå og nyde det og hygge sig. Alt skal skinne og se flot ud, siger Flemming passioneret.

Han har allerede flere maskiner klar til museet og endda produceret enkelte på ny, bare for at have en model af maskinen på museet.

Læs også