DM&E efter ændring af nye regler: - En sejr for både branchen og de ansatte

Nye regler for registrering af brugere af firmabiler skabte usikkerhed, da medarbejdere risikerede at hæfte for virksomhedens ubetalte afgifter. Nu er reglerne blevet ændret.

Gennem aktiv dialog med politiske beslutningstagere har brancheorganisationen DM&E fremhævet bekymringer om de praktiske og økonomiske konsekvenser for både virksomheder og medarbejdere, da nye regler for registrering af firmabilbrugere, blev vedtaget tidligere på året. Reglerne havde til formål at forhindre omgåelse af registreringsafgiftsloven og identificere førere i forbindelse med lovovertrædelser som vanvidskørsel.

Oprindeligt krævede reglerne registrering af alle brugere af firmabiler med brugsret i mere end 30 dage, men er nu på baggrund af blandt andet DM&E's indsats ændret, så kun medarbejdere med beskattede firmabiler skal registreres.

Et stort ansvar for chaufførerne

Kravene skabte hurtigt usikkerhed blandt lønmodtagerne i DM&E’s medlemsvirksomheder, idét medarbejdere risikerede at blive holdt økonomisk ansvarlige for virksomhedens eventuelt ubetalte afgifter, hvis de blev registreret som faste brugere af køretøjet – en situation, som brancheorganisationen fandt helt uforsvarlig.

- Vi fandt det helt uacceptabelt, at medarbejdere skulle hæfte for virksomhedens manglende afgiftsbetaling. Den oprindelige regel kunne have haft alvorlige konsekvenser for medarbejdere, der ikke havde nogen indflydelse på virksomhedens økonomi. Ændringen er derfor et vigtigt skridt mod en mere fair og rimelig løsning, udtaler Thomas Kristensen, chefkonsulent i DM&E Maskinstation.

Hos Kibæk Maskinstation, der er medlem af DM&E, fandt man ligeledes de oprindelige regler problematiske, især når det kom til chaufførernes ansvar:

- Chaufførerne risikerede at blive gjort ansvarlige, hvis for eksempel vægtafgiften ikke blev betalt. Det er en urimelig byrde at pålægge dem, siger ejer Klemen Pedersen fra Kibæk Maskinstation og understreger:

- Vi mener ikke, det er rimeligt, at chaufførerne skal hæfte for forhold, de ikke har kontrol over.

Sejr for branchen

DM&E reagerede hurtigt på de nye regler og tog direkte kontakt til politiske ordførere for at fremlægge bekymringerne. Organisationen argumenterede for, at lønmodtagere ikke skulle stilles til ansvar for noget, de ikke havde kontrol over, og at virksomhederne ikke skulle pålægges unødvendige administrative opgaver/byrder. Organisationen har også fremhævet vigtigheden af at reducere den administrative byrde for virksomhederne.

Som følge af DM&E's indsats – sammen med andre aktører – er reglerne nu ændret, så det kun er medarbejdere med beskattede firmabiler, der skal registreres som brugere.

- Dette letter det administrative pres på virksomhederne og sikrer, at medarbejderne ikke hæfter for virksomhedens økonomiske forpligtelser. Ændringerne repræsenterer en sejr for både branchen og de ansatte, og vi er glade for, at politikerne har taget vores input til sig, afslutter Thomas Kristensen.

Læs også