Svend Aage Christiansen udskifter traktorflåden på fleksibel aftale

Det var et ønske om større fleksibilitet, som blev afgørende for valget af traktor-leverandør for maskinstationen ved Svend Aage Christiansen.

Maskinstationen Svend Aage Christiansen kører fra denne sæson Claas. Fotos: Tenna Bang - Normalt i operationel leasing er aftalen bundet op på nogle timer eller en periode og ved den, der kommer først, enten timerne eller perioden, så kommer vi og henter traktoren. Der har vi i dette tilfælde strikket det lidt anderledes sammen, så det er mere fleksibelt, siger Mads Christiansen, salgskonsulent ved Traktor Høst Brønderslev. De ni traktorer er købt af Traktor Høst Brønderslev på en fleksibel leasingaftale. Svend Aage Christian erstatter 12 brugte traktorer med ni spritnye. Fleksibiliteten i aftalen har været afgørende for maskinstationen. Udstyret er stort set det samme i alle traktorer, så de kan erstatte hinanden. Maskinstationen ved Svend Aage Christiansen forventer at køre Claas i mange år.

Maskinstationen ved Svend Aage Christiansen, nord for fjorden, har fra denne sæson udskiftet en del af deres traktorflåde.

12 brugte traktorer bytter plads med ni spritnye Claas-traktorer i maskinhallerne i Jerslev.

Bag handlen står Traktor Høst Brønderslev.

Aftalen er lavet som en operationel leasingaftale, og så alligevel ikke helt.

- Der er en fleksibilitet, så man for eksempel kan forlænge aftalen, hvis man vil det, fortæller Mads Christiansen, som er salgskonsulent ved Traktor Høst Brønderslev.

- Normalt i operationel leasing er aftalen bundet op på nogle timer eller en periode og ved den, der kommer først, enten timerne eller perioden, så kommer vi og henter traktoren. Der har vi i dette tilfælde strikket det lidt anderledes sammen, så det er mere fleksibelt, forklarer han.

Ellers er vilkårene de samme som en helt almindelig operationel leasingaftale, hvor Svend Aage Christiansen ved, hvad de skal betale pr. time, og herudover selv skal stå for omkostningerne til brændstof og chauffør. Alt andet er inklusiv i aftalen.

Søgte fleksibilitet

Og netop fleksibiliteten er, hvad maskinstationen søgte, da de spurgte fem traktorforhandlere om et tilbud sidste sommer.

- Traktor Høst var dem, der var klart mest lig det, som vi gerne ville, og den fleksibilitet som vi havde lyst til i vores traktordrift, fortæller Søren Nørgaard, der er direktør ved Svend Aage Christiansen.

- For os var det en stor beslutning og en ret stor investering. Derfor var det vigtigt med fleksibilitet. Både i forhold til økonomi, men også i forhold til, at vi nu har en variabel udskiftningsprofil og ikke skal udskifte hele flåden samtidig, men kan lave et andet flow, forklarer han.

En anden væsentlig parameter var service, hvor maskinstationen har vægtet nærheden til Traktor Høst i Brønderslev og hele serviceorganisationen bag rigtig højt.

- Vi har valgt dem, som vi tror mest på, siger Søren Nørgaard.

To år eller 3.000 timer

Tidshorisonten er to år og timetallet 3.000 timer.

Men den variable udskiftningsprofil betyder, at tiden beregnes som et gennemsnit af alle ni traktorer.

- Timeantallet på 3.000 timer er det samme på alle ni traktorer, selvom de har lidt forskellige størrelser, men timerne kan puljes. Måske har en traktor gået 300 timer »for meget«, men har de så en, som har gået 300 timer for lidt, så går det op i den sidste ende, beskriver Mads Christiansen.

Samtidig er der også allerede nu lavet en pris for, hvis maskinstationen ønsker at køre et år længere med en eller flere af traktorerne.

- Oven i det kan vi også, hvis vi finder ud af til sommer, at vi enten mangler to traktorer eller har en for meget, få leveret to mere eller komme af med en af dem, vi har, forklarer Søren Nørgaard.

- Og den fleksibilitet hele vejen rundt har været afgørende for os. At vi kan tilpasse kapaciteten indenfor de rammer her, det betyder alt, siger direktøren.

Klar til maskinstationsopgaver

De første seks traktorer er landet på maskinstationen i Jerslev. De kom i starten af januar, én er lige på trapperne, og de sidste to kommer inden maj, i takt med at de gamle traktorer forlader maskinstationen.

De ni traktorer fordeler sig på én på 300 hestekræfter, to på 355 heste og seks på 445 hestekræfter. Alle er med kaldeanlæg, gps og kamera, så traktorerne kan afløse hinanden.

Traktorerne skal bruges til typisk maskinstationsarbejde. Det gælder blandt andet gyllekørsel, grovfoderproduktion, kartoffel og roeoptagning og presning af halm.

Maskinstationen i Jerslev har eksisteret i over 50 år. De sidste 23 med Svend Aage Christiansen som ejer. I dag beskæftiger de 18-20 mand i Jerslev, og i hele virksomheden, Svend Aage Christiansen, er der omkring 150 mand ansat – hovedparten indenfor byggeri.

Med valget af ni Claas-traktorer har maskinstationen også valgt et helt nyt mærke.

- Vi havde nogle chauffører, som var lidt skeptiske ved at skulle til at køre et andet mærke, men de er rigtig glade og positive for det nu, siger Niels Jørgen Sørensen, som er kørselsleder i maskinstationen. De første traktorer har fået 100-timers service og venter blot på, at vejret arter sig, så det for alvor kan gå løs i marken.

Traktor Høst Brønderslev har afholdt et brugerkursus for alle chaufførerne ved maskinstationen, og når den første forårstravlhed har lagt sig, kommer et opfølgningskursus.

- Vi er ikke religiøse. Om farven på traktoren er rød, grøn eller blå, det er sådan set os ligegyldigt. Vi vælger den kvalitet og de samarbejdspartnere, vi tror mest på, forklarer Søren Nørgaard og erkender, at det også handler meget om kemi.

- Vi skifter ikke leverandører hvert eller hvert andet år, det er ikke vores dna. Vores dna er, at vi har stabile leverandører fordi, at vi som udgangspunkt er glade og tilfredse med dem, vi har. Så vi forventer ikke at skulle skifte mærke om to år, men at vi kører Claas i mange år.

Læs også