Claas afslører jubilæumsfinsnitter

Claas løfter sløret for en specialudgave af Jaguar 990 Terra Trac-finsnitter på Agritechnica i anledning af produktion og distribution af finsnittere igennem 50 år.

I 50 år har Claas-koncernen produceret selvkørende finsnittere. Alle med navnet Jaguar. I denne periode er der produceret mere end 45.000 finsnittere, og Jaguar-brandet har i mange år været verdensledende for landmænd og maskinstationer kloden rundt. Foto: Claas

Hvis man besøger Claas-standen på Agritechnica-udstillingen, vil den nye specialudgave af Jaguar 990 Terra Trac finsnitter være præsenteret i anledning af, at Claas har produceret selvkørende finsnittere i 50 år. Lanceringen af specialudgaven med eksklusivt jubilæumsfarvetema og pilotpakke vil også blive demonstreret under høstarbejde i 2024 og ved kommende Jaguar-jubilæumsarrangementer for importører og forhandlere.

Claas er verdensledende inden for finsnittere, og siden den første selvkørende finsnitter blev præsenteret i 1973, Jaguar 60 SF, er udviklingen gået stærkt, og Claas-fabrikken i Harsewinkel har produceret mere end 45.000 finsnittere siden 1973.

- I 50 år har Jaguar stået for innovation, effektivitet, produktivitet og pålidelighed og er helt sikkert uovertruffen med hensyn til det mærke, den har sat på segmentet for finsnittere i løbet af disse fem årtier, siger Dominik Grothe, senior vice president i afdelingen for self-propelled harvesters.

- Men Claas kan ikke kun takke den teknologiske udvikling og dermed udviklerne og tilbagemeldingerne fra vores kunder om positionen som verdensmarkedsleder. En stor del af æren skal også gå til vores importører, forhandlere og servicepartnere, fordi finsnitteren er en nøglemaskine, især for entreprenører og maskinstationer, og kort nedetid hjulpet ikke kun af pålidelig teknologi, men også af et yderst effektivt reservedelsforsyningssystem og hurtig, professionel service, forklarer han.

Den første, der brød 600 hk-grænsen

Ti år efter lanceringen af Jaguar 60 SF skete der i 1983 et kæmpe teknologisk spring i form af den nye Jaguar 600-modelserie, der satte nye standarder for ydeevne, snittekvalitet samt design. I 1988 kom yderligere opdateringer af modelserien til Jaguar 695 Mega med en ydelse på 354 hk.

Introduktionen af den helt nye Jaguar 800-serie i 1994 var en sensationel udvikling, der tog Claas ind i en ny dimension af ydeevne og understregede Claas' krav om teknologisk lederskab – mærket, der havde været europæisk markedsleder med Jaguar 600, var nu førende på verdensmarkedet for selvkørende finsnittere. Desuden var Jaguar 880 med sine 481 hk også verdens mest kraftfulde finsnitter på det tidspunkt.

I 2001 blev Jaguar 900 den første model til at bryde 600 hk-grænsen. Det nye førerhus med sin digitale terminal og moderne multifunktionshåndtag var foran i udviklingen. Derudover blev Jaguar Speedstar fra 2003 ud over at tage maksimal effekt til en ny højde på 623 hk også den første finsnitter, der var godkendt til kørsel med 40 km/t på vejen.

Effektivitet gennem intelligens

Jaguar 900-serien fik i 2008 et dobbeltmotorsystem med op til 830 hk på 980-modellen. Her blev den nydesignede V-MAX-cylinder med sine padleknive lanceret, og en ny generation førerhuse, der gav større førerkomfort og bekvemmelighed - det samme gjorde det automatiske kamera og styresystem Auto Fill. Ud over disse fordele scorede 900-serien højt med sit intelligente Dynamic Power-motorstyringssystem, der justerede motoreffektkurven til den aktuelle opgave og gav brændstofbesparelser på op til 10 procent ved delbelastning.

Fra 2012 muliggjorde tilgængeligheden af en valgfri NIR-sensor kontinuerlig måling af tørstofindholdet og andre bestanddele ud over nøjagtig områdespecifik udbyttedokumentation - for eksempel til næringsstofflowbalancen. Et variabelt dæktrykskontrolsystem var også tilgængeligt.

I 2017 blev afgrødeflowet og chassiset optimeret med det nye Orbis-skærebord, der kom til i 2019. To år senere fik Cemos automatfunktioner deres debut i Jaguar 900, og de store finsnittere Jaguar 960 og 990 Terra Trac fik bælter.

Læs mere om Agritechnica 2023

Drag fordel af internationale eksperters specialviden og klæd dig på til fremtidens landbrug, når Effektivt Landbrug stiller skarpt på Agritechnica 2023.

Læs mere her

Læs også