Ekstra lang hjælpende hånd

Med en ny Yanmar V120 læssemaskine har landmand Dan Jepsen fået en ekstra hjælp til fodringen i kvægstalden.

Dan Jepsen har fået ekstra kræfter og en hjælpende hånd i stalden ved fodringen af de 200 økologiske køer. Sælger hos Maskiner A/S i Horsens, Palle Andersen (fra venstre), medhjælper Jannik, gårdejer Dan Jepsen og faderen Peter Jepsen omkring bedriftens nye Yanmar V120 læssemaskine.

Dan Jepsen bor på Bøgegaarden. Gården og de 200 økologiske kvæg overtog han i 2017 efter sin far, og han driver nu gården med hjælp fra sin far og et par ansatte.

Dan Jepsen har netop fået leveret en ny Yanmar V120 læssemaskine, og der er en helt speciel grund til, at det blev lige netop denne maskine. Der findes nemlig ingen anden maskine på markedet, som er så kompakt og samtidig med så stor løftehøjde, at den med sine 4,16 m i løftehøjde overlegent kan nå op i fuldfodervognen, når der skal mixes foder til de mange kvæg. Den bruges også til at skubbe foder i gangene i stalden, hvor den let kommer omkring.

-  Det er jo en pålidelig maskine, og så meget, som vi bruger vores læssemaskine her på gården, er det vigtigt, at det er noget, der virker, påpeger Dan Jepsen.   

Kører 1.200 timer årligt

Og læssemaskinen kører mange timer på gården. Faktisk kører den cirka 1.200 timer om året, og Dan Jepsen siger selv, at han har en regel om, at maskinen skal skiftes inden den rammer 10.000 timer, da der her godt kan begynde at komme vedligeholdelsesomkostninger og udskiftninger af sliddele.

Maskinen er den fjerde i rækken af læssemaskiner på Bøgegaarden, og selvom de har været omkring andre modeller, så er det altid Palle Andersen fra Maskiner A/S i Horsens, de har handlet med, og deres Terex (som nu er Yanmar i en ny farve) har altså været vinderen.

Det betyder også, at alle redskaber fra tidligere maskine passer over på den nye uden justeringer.

-  Jamen det skyldes blandt andet, at den er lav i driftsomkostninger, og så kan vi jo få en fornuftig byttepris for den, når vi skal udskifte den. Det har bare været den maskine, som har gået bedst og mest stabilt, siger Dan Jepsen.  

God løftehøjde

Maskinen er en Yanmar V120 med en egenvægt på 7400 kg og med lang bom, hvilket giver en løftehøjde på hele 4,16 m. Det betyder, at den med lethed kan nå op i fodermixeren.

Maskinen er udstyret med centralsmøringsanlæg, for som den økologiske mælkeproducent siger, så skulle de smøre den manuelt tre gange dagligt, for at den ville være smurt optimalt, da den kører så mange timer hver dag.

Dan Jepsen har desuden fået eftermonteret en skærm i kabinen, som er koblet til hans fuldfoderblander, hvorfra han kan aflæse mængden af foder og sikre de helt rigtige blandingsforhold.

jba

 

Læs også