Forsvaret køber JCB-maskiner

Forsvaret har indkøbt seks nye JCB High Moblility Engineer Excavator (HMEE), der er en kombination af JCB Fastrac-traktor undervogn og JCB-rendegraver.

JCB Fastrac-traktor er kendt for deres udviklede affjedringssystem samt høje hastighed, mens JCB-rendegraveren er kendt for stærke egenskaber indenfor gravearbejde og læsning.

Begge maskiner har verdensrekorder indenfor hvert felt, da JCB Fastrac-traktoren lige er blevet kåret til verdens hurtigste traktor, mens JCB-rendegraveren er verdens mest solgte rendegraver.

De nye maskiner til forsvaret er armeret og vejer 16 tons pr. stk. Rendegraverne har en topfart på op til 80 km/t og kan dermed følge med i militære konvojer. Derudover har maskinerne firehjulstræk og firehjulsstyring sammen med fuld affjedring og ABS-bremser. Maskinerne er udstyret med en 6,7 liter Cummins motor på 200 hk.

Eftertragtet køretøj

Allerede tilbage i 2016 begyndte arbejdet som siden har omfattet en markedsundersøgelse, forhandling, test og produktion.

HMEE er et eftertragtet køretøj for forsvaret og JCB producerer store mængder af samme type maskiner til blandt andet den amerikanske hær.

Det lykkedes for Forsvarsministeriets Materiel & Indkøbsstyrelse i samarbejde med JCB, at få den danske ordre indpasset i den igangværende produktion, selvom JCB har en stor produktion af denne type maskine til andre lande.

- Det er en helt ny kapacitet som tilføres Forsvaret og den giver Ingeniørregimentet bedre muligheder for at støtte kampenhederne i mobile og risikofyldte operationer, hedder det i en pressemeddelelse fra Forsvarsministeriets Materiel & Indkøbsstyrelse.

- De højmobile letpansrede rendegravere er indkøbt med henblik på indsættelse i højrisikoområder, hvor operatøren af rendegraveren vil have behov for ekstra beskyttelse. Rendegraveren skal støtte de forreste kampenheder, hvorfor en høj mobilitet og hastighed er vigtig, når rendegraveren skal løse opgaver såsom fjernelse af hindringer og udbedringer af marchvejen, hedder det videre i meddelelsen.

Godt samarbejde med forsvaret

De nye maskiner er blevet produceret i USA på en af JCBs egne fabrikker. Maskinerne er nu landet hos den danske importør af JCB, Nicolaisen & Larsen A/S i januar måned. Den danske importør har stået for klargøring af maskinerne og der er blevet lavet de sidste tilpasninger på maskinerne.

- Vi er glade for at kunne levere disse specielle maskiner til forsvaret og vi har som JCB-importør et rigtigt stort udvalg af maskiner til forsvaret. Vi har haft et rigtig godt samarbejde med forsvaret og håber på mere samarbejde i fremtiden, siger Dennis Faurby, markedschef hos Nicolaisen & Larsen A/S.

De nye maskiner bliver i skrivende stund leveret til det danske forsvar, mens ibrugtagningen af de nye maskiner må vente lidt på sig på grund af COVID-19 udbruddet.

Læs også