Havetraktortræk eller Garden Tractor Pulling? Umiddelbart lyder det som den fuldstændig samme sport på to forskellige sprog. Kigger man forbi værkstedet hos familien Buus i Nibe, finder man dog ud af, at det ikke er helt rigtigt.

Den blå Cub Cadet-traktor, som familiens yngste, 10-årige Luna, kører på, er det nærmeste, man kommer på en egentlig havetraktor. Hun kører i 350 kilos stock-klassen i DM-serien ved Danish Garden Tractor Pulling – en underafdeling af Danish Tractor Pulling. I stock-klassen er det kun tilladt at køre med kommercielt fremstillet udstyr og med en effekt op til 25 hestekræfter. En klasse, som hun og hendes cirka 40 år gamle maskine, Moonshine, i øvrigt blev danmarksmestre i sidste år.

Kigger man på hendes 15-årige storebror Noahs traktor, Bandit, er der til gengæld ikke meget »have« over den. Motoren er fra en Honda 1100 Blackbird-motorcykel, bagtøjet er fra en Volvo 240 og styretøjet fra en båd. Lige nu trækker den med omkring 165 hestekræfter, men planen er at få den op på 190 inden sæsonstart.

Sidste maskine hos »Team Outlaw« er endnu ikke kommet hjem, men med 550 hestekræfter kommer far, Kim, til at sidde bag rattet i den kommende sæson, hvor den skal justeres og fintunes, så den er helt klar til sæsonen 2020, hvor Noah er blevet 16 år og dermed må stille op i 600 kilos klassen for modificerede traktorer.

Makeover

Mens vinterperioden i stævnesammenhæng er helt stille, er det den klart travleste tid i værkstedet.
Især Bandit skal have den store tur denne vinter.

- Nu har den kørt tre sæsoner, og vi har efterhånden fundet frem til noget, der fungerer. Så nu skræller vi det hele af og får den bygget pænt op. Den får en ordentlig makeover, siger Kim, der tit har ungerne med i værkstedet, når maskinerne skal gøres klar til kamp.

- Jeg tror, at det er lidt lettere at få det optimale ud af en maskine, hvis man selv ved, hvad der er inden under motorhjelmen. Derfor er de tit med til at hjælpe, siger Kim, der også har lovet sønnike at få maskinen malet op i en changerende kamelæonfarve.

Og mens lakken gerne skulle vække opsigt, er planen også revanchere den seneste sæson.

- Hvis ikke traktoren var gået i stykker til sidste stævne, kunne jeg være endt på en andenplads. I stedet blev jeg nummer fem. I denne omgang er det et klart mål at slutte i top tre ved DM, mens jeg gerne vil i top fem ved EM, siger Noah.

Original eller bling?

For lillesøster, Luna, er planen også klar: hun skulle gerne gentage sin flotte første sæson, hvor hun både blev Danmarksmester og kåret til »Puller of the Year« på generalforsamlingen hos Danish Garden Tractor Pulling.

Nå ja, og så er der også noget malerarbejde, der skal klares på Moonshine.

- Den mangler stadig at få skrevet Danmarksmester på, og så skal vi også have lavet det motiv, vi har snakket om, siger Luna, der bestemt ikke er ligeglad med, hvordan hendes maskine ser ud.

Og mens farfar, Erik, der i tidens løb har sat et utal af veterantraktorer i stand, insisterede på at få malet Cub Cadetten i originalfarverne hvid og gul, stod den unge kører fast på, at den skulle være metallic blå.

- Så det endte med, at vi fandt frem til et kompromis. Nu er den blå, som Luna ville have det, men inde under folien står den som original. Så når hun ikke vil køre den længere, hiver vi folien af, og så får bedstefar det, som han vil have, siger Kim.

Respekt fra drengene

Selvom hun kun har kørt Garden Tractor Pulling i et enkelt år, er motor og mekanik ikke nyt for Luna Buus. Ligesom sin storebror har hun kørt motocross, siden hun var tre år.

Og det giver altså respekt, når den 10-årige piger fortæller klassekammeraterne, hvad hun bruger sine weekender på.

- Nogle af drengene synes vist, det er ret sejt, siger mor og teamchef, Diana.

- Der er en, der hedder Mads, som ellers er sådan en stor en, der skulle prøve den. Han turde ikke give den fuld gas, og han skreg, da han skulle prøve den, fortæller Luna.

Hun indrømmer dog, at hun også selv var lidt nervøs, da hun første gang skulle i konkurrence.

- Men det var mest, fordi det ville være pinligt, hvis ikke jeg kunne holde den på banen, fortæller hun.

Sikkerhed i fokus

Trods hestekræfter og store motorbrøl, burde der da heller ikke være noget at være nervøs for, fastslår Kim Buus.

- Vi holder hårdt på at kalde vores sport for »pulling« og ikke »træk« for at adskille os fra de konkurrencer, der bliver kørt til byfester og den slags. Og for os er sikkerhed et af de helt store fokuspunkter. Især når det er et par unge mennesker som de to her, har vi ikke samvittighed til at sende dem ud i noget, hvor der ikke er 100 procent styr på sikkerheden. Derfor har vi i foreningen også meget skrappe krav, forklarer faderen, der ser frem til at komme i gang med endnu en sæson, der formentlig kommer til at tælle 8-10 weekender med stævner – og selvfølgelig en masse makkeri i værkstedet.

Danish Garden Tractor Pulling
DGTP er en underafdeling af DTP (Danish Tractor Pulling) og har fire klasser:
350kg Stock
Fører: 8-16 år
Kommercielt fremstillet ramme og motor, som skal forblive original
Max 25 hestekræfter
500kg modificeret
Fører fra 12 år
Motor max 1300 ccm
600kg compact diesel
Fører fra 16 år
Skal ligne en kommercielt fremstillet traktor.
Skal have dieselmotor på max fire cylindere og max 2500ccm.
600kg modificeret
Fører fra 16 år
Motortype efter pointsystem, som tillader mange kombinationer op til 5000ccm 
Sikkerhed
Traktorer som deltager i DGTP skal synes hvert år inden sæsonstart.
Traktoren måles og vurderes både på sikkerhedsdele og for de generelle regler.
Før hvert stævne skal de deltagende traktorer gennemgå teknisk kontrol, hvor traktoren vejes og sikkerhedsfunktioner afprøves.
Føreren skal være iført godkendt sikkerhedsbeklædning bestående af heldragt, sko, handsker, hjem, hjelmhue og nakkekrave.
 

 

Maskiner